Следвайте ни

Д-р Емил Кабаиванов: Отложихме големия шок, но проблемът с новите такси за депониране на отпадъци в открити сметища не е решен

viber icon

Постигнахме споразумение с министъра на околната среда и водите Нено Димов големият шок с вдигане на таксата за депониране на отпадъци на открити сметища от 57 на 95 лева на тон да бъде отложен, но проблемът не е решен, коментира пред „Марица“ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, член на Управителния съвет на НСОРБ.  

През 2020 година отчисленията ще бъдат завишени от 57 на 69 лева за тон, след това на 82 лева и едва през 2022 г. трябва да достигнем 95 лева на тон.

Това е отлагане на остротата на проблема, допълни Кабаиванов. От 2020 година минималната работна заплата нараства от 560 на 610 лева, прогнозирам, че през 2012 година тя ще стане 660 лева, а това натоварва бюджетите на общините.

В дейностите по чистотата работят  основно хора, които са на минимална работна заплата и ръстът вдига разходите. Като добавим и новата такса за депониране, проблемът става много сериозен, коментира Кабаиванов.

Той припомни ангажиментите  на общините през следващите три  години.  Те  целят внасянето на по-малки обеми  битови отпадъци в регионалните депа и съответно по-малко отчисления за тях. За да намалят депонирането на открити сметища обаче, общините трябва да направят големи инвестиции, а повечето нямат финансов ресурс за това.  

Това, че за момента отложихме ударното вдигане на таксата за депониране, не  отменя необходимостта да  увеличаваме такса смет. Повечето общини са увеличавали тази такса в продължение на четири години,  защото са управлявани популистки.

По-добре е такса смет да бъде увеличавана на 3-4 години веднъж, да се планира очакваното през 2021 година увеличение на минималната работна заплата на 660 лева и увеличаване на отчисленията от 67 лева на 82 лева, отколкото всяка година по лъжичка и всяка година да вървим след събитията, смята Кабаиванов.

В НСОРБ бе коментирана и евентуалната нова методика за изчисляване на  данък сгради, по която работи  правителството с две от  министерствата - на финансите и на регионалното развитие. Това може би ще се случи 2012-2022 година, прогнозира Кабаиванов.

Според него обаче кметовете не могат да чакат новата методика и тогава да променят данъчната основа за  такса смет, защото бюджетите на общините ще изгърмят и няма да има пари за строителство, ремонти и реализация на важни проекти. Затова не по желание на кметовете ще се наложи тази година да се увеличи такса смет.

Кметът на Карлово смята, че това увеличение ще бъде  умерено и поносимо от гражданите, а всяка община ще си реши с колко.

За община Карлово кметът ще предложи нова организация на  сметосъбиране и сметоизвозване - заедно с повишаване на такса смет да се подобри и услугата. Мерките ще бъдат въвеждани поетапно, за да се избегнат рискове от шокова промяна.

Те включват  промяна в графика събиране на  контейнерите тип "бобър"  и на кофите, който ще осигури по-често извозване на съдовете с боклука. Ще  разширим системата за разделно събиране на хартия, стъкло и пластмаса. В средата на годината ще бъде въведена системата за разделно  събиране и на делени отпадъци. 

Карлово планира да закупи около 200 нови контейнера за цялата община. Ще бъде възстановено БСК като общинско предприятие - Кабаиванов заяви това свое намерение още преди няколко месеца. 

Карлово е един от добре поддържаните градове  в страната по отношение  на чистотата, както и населените  места в общината, коментира кметът.

Но ако останем на  тези нива на данъците, ще продължим да трупаме разходи и да се оплакваме от лошо  сметосъбиране. 

Сравнена с големите градове,  такса смет в община Карлово е  едва три пъти по-ниска, подчерта Кабаиванов.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?