Следвайте ни

Цвета Караянчева пред "Марица": Президентът обяви датата за избори 4 април без абсолютно никакви аргументи

viber icon

Внушенията на Румен Радев, че изборите  ще са нечестни подкопават доверието в демокрацията, заяви председателят на Народното събрание от Карлово

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е в Карлово по покана на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов. Тя участва в проявите, посветени  на 143 години от учредяването на Първия градски съвет след Освобождението на града от турско робство.

Днес Цвета Караянчева прие строя на почетна рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада, а след това  положи венец пред паметника на Васил Левски. Тя ще участва и в  традиционното тържествено заседание на Карловския общински съвет, което се провежда всяка година на 16 януари в чест на първия Градски съвет на Карлово.

Цвета Караянчева даде специално интервю за "Марица".

 

- Госпожо Караянчева, удачна ли е датата 4 април за парламентарните избори? Католическата общност у нас например вече изрази недоволство, че това съвпада с най-големия християнски празник и много хора няма да могат да отидат до урните?

-   След безсмислените консултации на президента, на които обаче се чу, че всички, които организират и участват в изборите са готови за 28 март, без абсолютно всякакви аргументи той даде дата 4 април. Разбира се, ние ще се съобразим и няма никакъв проблем в това, както беше заявено и на самите консултации. Но това показа абсолютната некомпетентност на президента и неговия екип. Защото всъщност темите, повдигнати на тези консултации, са коментирани години назад. Всъщност абсолютно без всякакви аргументи беше обявена тази дата. Снощи чух обяснение, че  причината била, че на 28 март се сменяло времето... Извинявайте, но нека се върнем назад на 25 октомври 2015 година, когато бяха местните избори. Тогава минавахме към зимно часово време.

-          Наблюдатели вече коментират, че президентът  всъщност е направил подарък на ГЕРБ с датата 4 април.

-          За това трябва да питате президента. Ние много пъти сме казвали, че няма никакво значение коя е датата - март, април или май, ние ще се явим на избори, ще представим пред избирателите програмата на ГЕРБ и се надявам, че ще спечелим тяхното доверие.

-          В условия на пандемия ще се осигури  ли безопасността на членовете на избирателните комисии и на гласоподавателите?

-          ПГ на ГЕРБ  е внесла предложения, които ще  се гледат другата седмица. Очаквам и другите парламентарни групи, които заявяват желание за гласуване по пощата или всякакви други такива идеи, които на практика трудно може да се реализират. Защото всички искат, но никой не казва как и по какъв начин ще се организира и осигури  тайната на вота и сигурността на българските граждани в тези начини на гласуване. Това, което е разписано във внесения законопроект,  ЦИК заедно с Министерството на здравеопазването и Националния  щаб ще  направи предложения, за да може българските граждани спокойно да упражнят вота си.

-          Не остана ли длъжник парламентът към хората, които евентуално ще са болни или под карантина, както и към българите в чужбина да упражнят вота си?

-          Всичко ще се направи възможно, ще се избере  най-добрият вариант да се запазят здравето и животът на българските граждани. На гласуващите в чужбина наистина ще бъде трудно, защото знаете, че там има локдаун и в някои от държавите почти няма движение по улиците в определени часове. Но българските посолства и консулства са в непрекъснат контакт с Министерството на външните работи и с правителството. Каквото може ще се направи, но законодателно това е решено. И ако не е пандемията много български граждани ще упражнят правото си на глас.

-          Пандемията предпоставка ли е изборите да бъдат нечестни или поне да има съмнения за това?

- Вижте, това което се говори от лятото,  и това което се внушава от президента, че едни резултати, които все още не знаем какви са, са манипулирани, че  едни избори, които все  още не са проведени, са манипулирани, това е тежък удар върху демокрацията. И аз имах възможност да споделя тези свои мисли с президента лично.

Не бива да говорим за манипулации. Ако има такива по време на изборите, задължително трябва да се уведомяват органите и те да свършат своята работа. Но така предварително да се говори, при положение, че Изборния кодекс, по който работим от 2014 година, има изключително много изчистени порочни практики. Аз също съм давала идеи,  които наистина да заздравят изборния процес и да вдигнат доверието в него. Това, което се случва в последните месеци – грубо подкопаване на доверието на българските граждани в изборния процес,  не е добре за демокрацията.

-          Опозицията обаче коментира  необходимост от промени в Изборния кодекс.

-          Нека да направят предложения. Но такава на практика няма. Имаме предписания от много европейски институции да не се пипа Изборният кодекс няколко месеца преди избори, защото това подкопава доверието в изборния процес. Мисля, че дебатите , които могат да се водят по тази тема са вече за следващите избори. И е необходимо те да доведат до едно по-високо представителство.

Но дата 4 април, сега се сещам – от 2 април учениците са във ваканция.  Как това ще доведе  според президента до по-висока избирателна активност, при положение,  че изолира католическата и арменската общност, че ще изолира родителите, които ще бъдат с децата си във ваканция? Това   ще ги върне ли в избирателната секция? Мисля, че  президентът по тези теми трябваше да помисли през последните две седмици на безсмислени консултации и да излезе с едно конструктивно решение . Защото от 28 март до 4 април за една седмица пандемията няма да мине.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Промяна

Промяна

17.01.2021 | 09:34

Лятото, Цвета беше в Новотела, за някакви техи глупости и протеста се насочихме към нея да я освиркаме за нейните изцепки. Полицията беше завардила пешеходния мост с кордон, блокирайки и пешеходната улица. Интересното е, как една селянка може да стъпи над хората и да изкривява нещата, угодни за тях.

Отговори
1 0
Аз не ползвам СИК Ама е същото дето си мисля СИКТИР

Аз не ползвам СИК Ама е същото дето си мисля СИКТИР

16.01.2021 | 18:52

Не бе Просто става дума еврейската лакома ненаситна пасмина да бъде вкарана в задните части на кучето Това на първо време А после при Бай ставри от Южното крило на ЦСЗ Строг но справедлив е Бай Ставри А който роптае и срещу него Направо в Дахау Освиенцим Треблика за суровина за сапун Инсалацийте макър исторически немедлена могат да понишат своя капацитет и рандеман Материал както ми думат звездите в Европа и по Света гьотюру Байдънчо от Америката шъ ги води БайДончо шъ ни ги праща като суровина

Отговори
5 1
Сик

Сик

16.01.2021 | 18:21

Не става дума за обикновени избори - става дума за сваляне на едва шайка от власт.

Отговори
8 1
Иван Пецов

Иван Пецов

16.01.2021 | 16:02

Мутрата е лъжец, това се потвърждава и от двете му присъди за лъжа, наложени му от българския съд. Не излъга единствено в това, че Цвета е тъпа кържалийска... Още не мога да си обясня какъв путьо е мъжът ѝ . Всеки друг, на негово място, би зашлевил шамар на Мутрата, а той...

Отговори
8 2
Баджо

Баджо

16.01.2021 | 14:48

След 4-ти април ПКП ще ходи пеш. :D

Отговори
10 2
АРЕ, БЕГАЙ КЪМ БАНКЯ

АРЕ, БЕГАЙ КЪМ БАНКЯ

16.01.2021 | 14:11

КАЗАХА ЛИ И, ЧЕ Е ПР ОСТА КЪРДЖАЛИЙСКА П.ТКА. КАЗАХА И. ОТ НАЙ-ВИСОКА ИНСТАНЦИЯ. ТА ПКП ПОНЕЖЕ ХЕМ Е ПР ОСТА, ХЕМ Е П.ТКА, ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ КАКВИ ПРОСТОТИИ РЪСИ ПО АДРЕС НА ПРЕЗИДЕНТА, ИЗВЕСТНАТА ОЩЕ И КАТО ДРЪНЧАЩА НА ПРАЗНО ПОЦИНКОВАНА КОФА.

Отговори
11 2
Мнение

Мнение

16.01.2021 | 14:01

След голямата уста, Десислава Атанасова,вие другарлко Караянчева и оная другата проста умница Давидкова ли, Дариткова ли...сте най големите устати селски пръчки които съм срещал. Нито изказа ви изказ, нито тембъра ви тембър.....!

Отговори
13 2
аха

аха

16.01.2021 | 12:28

Фигуранта не е посочил датата 4ти април като негово решение.Той посочи датата която му я набиха в т.ъпата фатмашка червена кратуна разни бесепарски ченгеджийски гл.упаци.И той като е свикнал каквото му кажат го изпълнява

Отговори
6 23
Радев

Радев

16.01.2021 | 12:21

Аргументи ПКП ще търсиш след Като останеш безработна след 4 ти април

Отговори
24 7
Майна

Майна

16.01.2021 | 12:20

Президента 4 години ви дава вето НС всеки един антибългарски престъпен безроден закон който приемате спуснат от БКП мафиятс която ви е назначила чрез фслшификацията на изборите с Аргументи 1по 1 и вир никога не отчетохте тези аргументи и се правихте НС глухи и сляпи щото знаете че ви казва истината и аргументите да му подкрепени с доводи и доказателства но На вас не ви отърва а сега си се юрнала АРГУМЕНТИ да търсиш ? Прос-та тъ.па кърджалийска ПУ-ТКА

Отговори
22 5
аха

аха

16.01.2021 | 12:29

Майна ти се лашкаш бе каскет

Отговори
4 14

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай