Следвайте ни

Читалищни дейци спират проект за 1.7 млн. лева в Карлово

viber icon

Читалищни дейци и граждани спират проект за 1.7 млн. лева, те не одобряват предвидените дейности за ремонт и модернизация на читалище „Васил Левски“ в Карлово. Преди броени дни председателят на настоятелството Иван Хаджийски отказа да подпише декларация за съгласие и съдействие на проекта. Той да вземе това решение поискаха и членовете на ръководството на читалището, и граждани. Според тях проектът за ремонт и модернизация на читалище „Васил Левски“ в Карлово ще доведе до унищожаване на уникални елементи от конструкцията на сградата и ще нанесе непоправими щети върху нея.

Това стана ясно по време на среща, инициирана от читалищното настоятелство. В нея участваха председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров и общински съветници, началниците на отделите „Строителство“ инж. Павлена Станева и „Европейски проекти“ Красен Краев, главният архитект на община Карлово Филип Филипов, както и строители специалисти. Сред тях бяха Савчо Вълчановски и  бившият командир на поделението на Строителни войски в Карлово полк. о.з. Ненко Чернооков, участвали пряко в изграждането на читалището през 60-те години на миналия век. На срещата ръководството на културната институция предупреди за тежките последици върху сградата, ако проектът бъде реализиран.

Проектът е на община Карлово, неговата подготовка стартира през 2016 година. Той е на стойност 1.7 млн. лева и се финансира от ОП „Региони в растеж“.  До неговия старт остават само няколко процедурни стъпки. В хода на тази подготовка екипът от специалисти, изготвил проекта за ремонт и модернизация на сградата, се е срещнал само два пъти с ръководството на читалището без да обсъди с него по същество промените, които ще бъдат направени в покривната конструкция, в отоплителната система, в системата за пожароизвестяване и пожарогасене, както и в интериора на големия салон на читалището. 

Читалището е строено в първата половина на 60-те години. Сградата е проектирана от екип от най-добрите български архитекти и строителни инженери начело с проф. арх. Владимир Лазаров, изключителен авторитет, ерудит с безспорно признание. По своята архитектура, конструкция, разпределение на залите и функционалност сградата е блестящ образец на строително и архитектурно решение, припомни Иван Хаджийски. Председателят на настоятелството обаче посочи недостатъци на проекта, които ще съсипят сградата, ако той бъде реализиран На срещата ръководството на културната институция предупреди за тежките последици върху сградата, ако проектът бъде реализиран. 

Да не пропускаме възможността да ремонтираме читалището с европейски средства, призова председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров. Според него може да се намери компромис като се направят някои поправки в проекта.

Става дума за европейски проект, който е вече е одобрен, дали в него са възможни корекции, постави въпрос адвокат Светлана Проданова, член на настоятелството на читалище „Васил Левски. Кой от Общинския съвет, общинската администрация или друг орган ще гарантира, че ако бъдат направени промени в проекта, те ще бъдат одобрени от оперативната програма и ще бъдат изпълнени, коментира тя. Членовете на настоятелството, общински съветници и участващите в срещата граждани настояха председателят на настоятелството Иван Хаджийски да не подписва декларация за съгласие и съдействие за реализиране на  проекта, докато няма ясни гаранции за запазване на сградата от непоправими щети.

 

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Шаро

Шаро

16.06.2021 | 15:41

Нищо старо не забравя, нищо ново не научава това са читалищните дейци и "авторитети" - провалени бизнесмени и бивши шапкари

Отговори
0 0
Батко

Батко

16.06.2021 | 10:10

От ГЕРБ толкова, само пари знаят да усвояват докато рушат паметници на културата.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?