Следвайте ни

Читалищната учебна година започва в сряда

viber icon

На 25 септември от 11.00 часа в читалище „Христо Ботев-1897 г.“ в Пазарджик предстои да бъде открита Читалищна учебна година 2019-2020 за Регионалната колегия. Организатор на събитието е Експертно-консултантският център „Читалища“ за областта, а темата на първия семинар - „Читалищна нормативна уредба – изменения и установени практики“.

Форумът предизвиква широк интерес сред председателите на читалища, читалищните настоятели и секретари не само в област Пазарджик, но и в близките общини от Област София – Костенец и Долна баня. Темата на семинара е актуална поради предстоящи в скоро време изменения и допълнения на Закона за народните читалища. 

Законопроектът за това е внесен за разглеждане в Народното събрание на 25 юли т.г. Макар, между първо и второ четене да са възможни промени в предложението, се очакват изменения на Закона за народните читалища, които да регламентират спорни моменти в неговото приложение с нови текстове, конкретизиращи по-различни отговорности и отчетност на читалищните органи и разписана процедура по назначаването на секретар. Предложените промени  предвиждат читалищата да имат последната фигура като длъжност, само ако това е записано в устава на организацията, а представителните функции на секретаря, да бъдат възлагани от читалищното настоятелство /не дадени по презумпция, както досега/. Привеждането на организацията на дейността на читалищата в съответствие с очакваните изменения предполага редица процедурни действия за преразпределение на отговорностите в структура без секретар или за приемане на уставни промени за назначаването на такъв. И тези новости вълнуват, ангажираните и свързаните с промените.

Друг тематичен акцент в първия за сезона обучителен форум за Регионална читалищна колегия - Пазарджик е влязлата в сила от 1 юли т.г. Наредба № 2 за реда за водене на регистъра на народните читалища и на читалищните сдружения към Министерство на културата. Тя предвижда обвързаност на съответната регистрация на читалищата с отпускането на държавната субсидия за подпомагане дейността им и регулация на този акт с продължение.

Какво имам предвид. Веднъж регистрирани в регистъра на народните читалища като културно-просветни сдружения с правен статут /от Окръжен съд до 2018 г. или от Агенция по вписванията от 2018 г./, читалищата получават индивидуален регистрационен номер в читалищния регистър. Година след регистрацията си в Културното министерство, те придобиват правото да получават държавна субсидия и задължението ежегодно да подават информационна карта за дейността и състоянието си за предходна година. Освен това,  следва да заявяват и променящите се обстоятелства, вписвани в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и в регистъра на народните читалища, при всяка такава промяна. Цялата информация около представляващите и управляващите читалищата  и сдруженията, за тяхната дейност и активност, финансиране и партниране е публично достъпна от сайта на Министерство на културата и трябва да бъде актуална и надлежно представяна.

 Всичко това, по същество е така и в по-рано разписаните читалищни нормативи. Новото е в мерките, предвидени в цитираната Наредба № 2, които регулират спазването на указанията чрез санкции. Министерство на културата от 1 юли 2019 г. е в право да заличава вписвания на читалища в читалищния регистър при неподаване в две поредни години на задължителната информационна карта.

Настоящите и очакваните нормативни изменения внасят безпокойство в гилдията, поради практическа неустановеност в динамично променящата се правна среда. Затова, първият обучителен форум на РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик разглежда точно тази тематика. Целта е чрез запознаване с материята и предоставяне на пространство за въпроси и отговори, за споделяне на мнения, знания, опит и страхове, да се намали стреса от предстоящите изменения, като се формира необходимата компетентност.

инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?