Следвайте ни

Четири икони грейват в църквата в Клисура

viber icon

Четири големи икони грейват в иконостаса на параклиса „Свети Архангел Михаил" в Клисура, където се пазят костите на избите по време на Априлското въстание местни жители. Ликовете на Христос и най-обичаните светци  ще бъдат поставени на постоянните им места на 30 април, когато градът и България ще честват 143 г. от Априлската епопея. Иконите вече са там, те ще бъдат осветени непосредствено преди литийното шествие, което ще тръгне от параклиса и ще продължи до действаща църква „Света Богородица".

 


И четирите икони са дарение на храма от родолюбива българка, общата им стойност е около 3400 лева. Това е най-голямото дарение за параклиса „Свети Архангел Михаил" и старата църква „Свети Николай" в Клисура, разказа за „Марица" Николай Николов. Той е учител във възрожденското градче и инициатор за спасяването на светините на Клисура. Три от иконите са новоизписани. Едната пристигна в Клисура през есента на 2018-а, другите две бяха завършени преди месец.  Едната  е на свети Николай и е посветена на старата църква, която носи името на светеца. Досега ни липсваше такава икона, уточни Николай Николов. Другата е Исус Христос велик архиерей на църквата. Третата е на свети Архангел Михаил и ще бъде патронна икона на параклиса. Зографът на тези икони е Стефко Аенски. Преди година той реставрира много стара икона на Христос Пантократор, която също ще бъде поставена в иконостаса на параклиса.

 


Двата храма - старата църква „Свети Николай“ и параклисът „Свети Архангел Михаил", който е неразделна част от нея, са светините на Клисура, откъдето тръгна Априлското въстание. Камбаната на „Свети Николай" оповестила началото на бунта. Дни по-късно храмът бил опожарен, в двора били избити стотици клисурци. Църквата "Свети Николай"  в Клисура е била храмът на местните жители до 20 април 1876 година. Тя е била опожарена по време на Априлското въстание. От нея останали зидове, част от обгорялата абсида и няколко греди.

 

От църквата „Свети Николай“оцелели част от зидовете и абсидата. Преди 40 години, когато двата обекта били част от историческия музей, била направена частична консервация на оцелелите зидове на храма. А преди няколко години полк. Борис Петров, Николай Николов и други клисурци поемат кампания да почистят терена, върху който е била църквата, и да възстановят параклиса. Сега малкият храм „Свети Архангел Михаил“ е действащ, в него се правят служби, най-голямата от които е в деня на светеца.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?