Следвайте ни

Черешово топче в Сопот даде знак за бунт срещу „превода“ на „Под игото“

Предлагам честването на 170 години от рождението на Иван Вазов  да бъде под мотото „Език свещен на моите деди“, обяви кметът Деян Дойнов

viber icon

Черешовото топче гръмна тази сутрин в Сопот и даде знак за бунт срещу „превода“ на Вазовия роман „Под игото“ . След залпа на оръдието писнаха гайди  и тъпани  и вдигнаха градуса на настроението на близо 200 сопотненци, излезли да бранят автентичното издание на най-българската книга. Сред тях бяха поетът Васко Попов, учителите Николай Василев и Пенка Терзийска, техни колеги, известни сопотненци.

Вазов е творец на две епохи – Възраждането и годините след Освобождението  и отразява душата на народа. Затова не трябва да се допуска манипулация на текстовете на Патриарха на българската литература, коментира кметът на Сопот Деян Дойнов.

Така нареченият превод на „Под игото“ е кощунство, заяви директорката на къща-музей „Иван Вазов“ Борислава Петрова.  Надявам се това да не се повтаря, а нашата роля – на учителите и музейните специалисти е да бъдем медиатори, да обясняваме и  да държим летвата на истинските ценности високо. Защото ако преди летвата е била вдигната примерно два метра, днес е заровена в земята.

Авторката на тази редакция на книгата явно не е идвала в къщата на Вазов, след като има нужда да  превежда думата чимшир, сподели възрастна гражданка на Сопот.

Наистина има редове в книгата, които са трудни за децата, но нашата роля, на учителите, е да обясним, да подпомогнем разбирането на текста, без да променяме оригинала, допълни учителка по литература.

 „Под игото“ е класика, а класиката не се пипа, категорична бе учителката Пенка Терзийска.

Гражданите на Сопот дори обмислят да блокират Подбалканския път за кратко, за да изразят недоволството си от това издание на романа. А кметът Деян Дойнов помоли издателите да си  приберат от книжарниците.

Тази година се навършват 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов, припомни Деян Дойнов. Предлагам честването да премине под мотото „Език свещен на моите деди“ и нека всички заедно да запазим българския книжовен език, призова кметът на Вазовия град.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?