Следвайте ни

Частично бедствено положение в община Ивайловград

viber icon

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова обяви частично бедствено положение в три села. Заповедта й е изпратена на Областния управител на Хасково Станислав Дечев и на Министъра на вътрешните работи за сведение. Поради големия водосбор в района на Халка тепе и придошлата вода нивото се е вдигнало до 2 м височина. Нанесени са щети в село Ленско, компрометирана е пътна настилка, отнесени са части от пътното платно, образували са се дупки от по 250 квадратни метра. Нарушено е водоподаването и електрозахранването. Екипи на РС ПБЗН Ивайловград са спасявали през нощта бедстващи хора от село Ленско.

Второто населено място, заради което е въведено частично бедствено положение, е село Соколенци. Поради големия водосбор там има компрометирана пътна настилка. На пътя преди селото е образувана дупка с дълбочина 50 см и дължина 25-30 метра. Вторият засегнат участък е на около 200-300 метра от Соколенци и е с ширина 2 метра, дължина 50-60 метра. Част от пътя е непроходим, заради натрупани наноси и лепкава кал от нивите.

В село Меден бук от придошлата река по дерето на с.Черна черква е отнесено половината от пътното платно между два водостока. Ширината на участъки е над 1,5 метра, дължината е около 5 метра.

         Вече е въведен в изпълнение Общинският план за действие при наводнение. За овладяване на кризисното състояние са сформирани екипи от общинска администрация за проучване на обстановката в районите на бедствието, компрометираните участъци вече се описват, почистват се от наноси и други материали, осигуряват се транспортни връзки между селата. Направен е и разчет на необходимите финансови средства за преодоляване на кризата. Населението е информирано и подпомогнато. Бедственото положение ще продължи до отпадане на обстоятелствата , които са послужили за неговото въвеждане.

         В останалата част от Хасковска област ситуацията е спокойна. В момента слаби превалявания има  единствено по високите места в района на Тополовград и Минерални бани. Очакваните количества дъжд за днес са около 40 до 60 литра на квадратен метър, но те ще паднат по-късно тази вечер. Утре обстановката ще се успокои, но валежите ще продължат.  Към този момент единствено в селата Соколенци и розино, община Ивайловград, няма електричество. Работи се по отстраняване на повредите. Навсякъде другаде в област Хасково захранването с ток и вода е нормално.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?