Следвайте ни

Чакалите огладняха, слизат в подбалканските села

viber icon

Чакали слизат край селата в Подбалкана, воят им се чува под прозорците на най-крайните къщи. Движат се по два-три или на по-големи глутници, алармират жители на населените места в региона от Баня до Богдан и Каравелово.

Миналата вечер за няколко часа имаше проблем с уличното осветление и

чувах чакалите под прозорците на дома ми,

писа във ФБ Генка Азова от Баня, чиято къща граничи с крайгаровата горичка. Хищниците влизали и в необитаема сграда на една от улиците до големия парк в Баня, писа също в социалната мрежа местна жителка.

Не допускам, че чакали са влизали в Баня, коментира кметът на града Стамен Гешев. Той е дългогодишен запален ловец и смята, че човек може да сбърка куче с чакал. Но твърди, че воят на чакалите е страховит и се чува от километри до населеното място. В горичките край Стряма има чакали, твърдят други опитни ловци от региона. Ако завият нощем, се чува чак до гарата в Баня, обясняват те.

Хищниците наобикалят край Каравелово и Богдан,

край Пролом и Домлян.

Има голяма популация от чакали, твърди директорът на Държавно горско стопанство Карлово Златю Кличев. При нас няма сигнали да са влизали в населени места, но приближават до последните къщи. Денем се крият в гористи места, излизат нощем да търсят храна. Те са всеядни - обичат дребен дивеч и мърша, но също и плодове. Може дори да ровят в контейнери край населените места, ако в голям периметър не усещат човешко присъствие, обяснява той. Но за разлика от кучетата чакалите са страхливи и бягат от хората, избягват и светлината.

Затова вече е насрочена и първата за годината хайка за вреден дивеч в региона. Тя ще е в събота, 21 януари, съобщи Златю Кличев. Ловният излет ще се проведе  в района, който обхваща Горското стопанство, но

ще се ловува само в извънгорски площи

- изоставени овощни градини и лозя, където най-често се крият чакалите. Ловци от 14 ловни дружинки от Баня и Пролом, Домлян, Каравелово, Богдан, Анево, Калофер ще вземат на мерника си всеядните хищници. Всеки ще се стреми да отстреля повече чакали. Излетът е от рано сутринта до обяд.

Ловните излети като всички други мероприятия също се провеждат в условията на пандемия - когато попълват бележките си, ловците спазват дистанция и носят маски. А когато ловуват, те по принцип си спазват дистанция, която е повече от метър и половина.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гост

Гост

20.01.2021 | 11:07

Не сте прав за ловците , Изискванията са прекомерно много и само който е ловец , знае . А за оръжието...така са затегнати мерките , че си нямате на идея за какво иде реч . Лек ден !

Отговори
1 0
Гост

Гост

19.01.2021 | 21:23

Чакали има много и ловците не искат да си хабят патроните по тях, защото не се плаща, като за вълк! По Коледа бях в едно подбалканско село и там нощем чакалите си се разхождаха необезкоявани под уличната лампа току пред вратите на къщите. Хич не им пука от кучетата, че лаят, само като им хвърлиш някоя пиратка се отдалечават на 30-тинина метра. Страшна напаст са. Хората с право се страхуват-особенно възрастните...

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?