Следвайте ни

Център за работа с деца на улицата отвори врати в Карлово

viber icon

Център за работа с деца на улицата  бе официално открит в Карлово. Неговата дейност е продължение на политиката за разширяване на социалните услуги,  които общината предлага, съобщиха от пресцентъра на община Карлово. Това е комплекс от превантивни дейности, насочени към деца, попаднали на улицата и отпадането им от училище, както и  социалната рехабилитация и интеграция на деца, живеещи трайно или частично на улицата. Новият център е с капацитет 15 деца, той ще работи индивидуално с всяко  дете и неговото семейство. Ще бъдат давани консултации и подкрепа, медицински и санитарно-хигиенни услуги, ще се работи за ограмотяване на децата, а също ще се провежда обучение на възрастните да придобият родителски умения.. 

Основни потребители на центъра ще бъдат деца, които пребивават на улицата епизодично или за различни периоди - сами, придружавани от възрастен или в неформални групи, а също и деца, които са  въвлечени в различни най-тежки форми на труд, но вечер се прибират в дом. Възрастовата граница на ползвателите на услугата е от 3 до 18 години. 

В центъра за изградени съоръжения за спорт на децата от различни възрастови групи. Осигурен е и достъпен маршрут за хора в неравностойно положение. 

Основната сграда е двуетажна. На първия етаж са всички кабинети и помещения за работа и хранене на децата, както и обслужващите зони, кабинетите за персонала, оборудваното перално и санитарно-битовите помещения. На втория етаж са кабинетите за специалисти - педагог, възпитател и др., стаи за индивидуална работа и почивка. Те могат да се използват както за обучителни занимания, така и като ателиета по интереси (музика, рисуване, компютри). Обрудването е съобразено с образователния характер на дейностите – учебна дъска, чинове, шкафове за учебни пособия).

         На пресконференция, предхождаща официалното откриване на центъра, ръководителят на проекта Цветана Метаксинова поясни, че Община Карлово е кандидатствала с проектно предложение за подбор и наемане на персонал, ангажиран в услугите: директор, социален работник, психолог, медицински специалист, педагог и помощник-възпитател. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов подчерта, че целта на проекта е децата, които трябва да бъдат приобщавани и социализирани в дневния център, да станат пълноценни граждани.

         Стойност на проекта е 1 481 288,21 лева. Приключването на дейностите по проекта е предвидено за 8 март 2022 година.

          Проектът е финансиран по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020” на Оперативна Програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?