Следвайте ни

Царицата с венец от рози влезе в учебниците СНИМКИ

viber icon

Силвия Тодорова е 16-годишна, когато спечелва короната и момчета в носии я изнасят на ръце от розовите градини до Карлово

Царица на розите от Карлово краси български шоколад, сладкото изкушение се продава по летищата, както и в магазини в  чужбина.  Картички с лика на момичето с венец от рози на главата си има в книжарниците и магазините за сувенири по Черноморието от Шабла до Несебър и Бургас.  Цветна снимка на Царицата на розате  е  част от статия за маслодайната роза  в учебник по английски език за четвърти клас на издателство „Просвета“. Образът на 35-годишната вече Силвия Тодорова продължава да слави карловската роза и България вече 19 години, след като тя бе коронясана в родния си град през 2002 година.

Не съм имала претенции за някакви права по отношение на тези снимки, споделя  Силвия Стоилова-Тодорова. Когато съм снимана, аз съм била публично лице, снимали са ме фотографи и оператори  от медии, много туристи. Права за тези изображения в  подобни случаи биха имали авторите на снимките, но не лицето, което  в онзни момент  е публична фигура, обяснява бившата Царица  на розите, която е и  специалист по патентите и запазените марки.

Днес младата дама е главен асистент  в УНСС, тя е преподавател по интелектуална собственост. Доктор е по икономика и е патентен представител с частна практика в областта на търговските марки, изобретенията и други обекти в индустриалната собственост. Омъжена е и има две деца.

Преди четири-пет години Силвия Тодорова оглави Асоциацията „Царици на розате“ , която събира в една организация  момичетата,  носили титлата  през годините. А като специалист по патентите тя бе представител на община Карлово в дългата процедура за регистрация на търговската марка „Празник на Розата“, за което Патентното ведомство издаде свидетелство на 19 април тази година. Марката е съвместна с община Казанлък, но съседите на Карлово в Розовата долина побързаха да се обявят като единствени носители  на правата да организират прояви, посветени на маслодайната роза с името „Празник на Розата“.  Успокоение в общественото мнение внесе именно Силвия Тодорова, която участва в тази процедура  и като патентен представител на община Карлово, и като председател  на асоциацията „Царици на розаиае.

Силвия  е коронясана в Карлово през 2002 г. Тогава тя  е на 16 години, ученичка в Средно училище „Христо Проданов“. Да се включи в конкурентната надпревара я насърчава директорът - учителите и съучениците й вярват, че  ще представи достойно училището, тъй като е и актриса в училищните пиеси.

И до днес за мен конкурсът си остава едни от най-емоционалните моменти, признава Силвия. Всяка година идвам в Карлово за тези събития и често се просълзявам от вълнение. От няколко години съм и член на журито, което избира Царица на розите и се изпълвам с радост, като гледам  момичетата, които участват в конкурса, споделя тя.

А изборът на Силвия за Царица на розите през 2002 г. и  днес е повод за  гордост.

Участвах в конкурса с номер 1, спомня си тя. И когато водещите обявиха „Царица на розите“ е номер 1, Силвия Стоилова, аз стоях, без да помръдна и без да осъзнавам какво се случва. След няколко секунди другите момичета ме побутнаха да изляза на сцената. Всяка от нас беше научила текст, който трябваше да каже, в случай че е избрана. Излязох  и казах моите думи, но още не можех да повярвам. После ме обзе радостно чувство, чувство на гордост. Самият празник бе като приказка. Всички хора ме гледаха  и аплодираха. Туристите ми се любуваха, възхищаваха, идваха да се снимат с мен. Отнасяха се с огромно внимание и възхищение. Бях само на 16 години и цялото това внимание, с което бях обградена,  беше нещо необикновено, разказва Силвия.

Според нея малко неща в конкурса и в Празника на розите са се променили оттогава. Когато избират Царицата на розите, карловци държат да е нежна като роза дамасцена, да е елегантна, но и да е  умна, интелигентна, за да може да представя достойно града.

В онези години подготовката на момичета за участие в конкурса бе много сериозна, спомня си Силвия. Тя включваше освен хореография, но също и подготовка на текстове - есе, стихотворение, откъс от разказ, също и текст, с който да опишем пред публиката своите представи за Карлово, за Розовата долина, за Васил Левски, за Балкана. Също трябваше да покажем и умения да общуваме с публиката. През годините се променят  облеклото и аксесоарите на Царицата на розите - хубаво е, че те следват модните тенденции.

Празникът също се развива, коментира бившата Царица на розите.

Когато Силвия била Царица, от розовите градини я изнесли на ръце момци, облечени в народни носии. През следващите години Царицата на розите бе спускана с арка от една от сградите на площада, друга Царица излезе пред публиката от огромна и красива роза от плат.  Случвало се да пристигне с кола или пък да води шествие. Това са елементи, които разнообразяват празника, но същността си остава непроменена - честване на маслодайната роза. 

А Празникът на розите е една  дълголетна традиция -  от 1903 година до сега.

Снимки от Мария Сюпюрдекова и личен архив

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?