Следвайте ни

Царица на розите тръгна „По стъпките на Апостола”

Родственик на Левски ще води групата в похода

viber icon

Родственикът на Апостола на свободата Васил Чардаклиев  води Националния туристически поход "По стъпките на Апостола", съобщиха организаторите. В групата се включи и Милиана Танчева - Царицата на розите за 2012 година. Това е 21-вото издание на инициативата, чийто основоположник е плевенският учител по история Васил Копчев.

Походът потегли миналия ден от Плевен и ще пристигне в Карлово в навечерието на 18 юли - рождената дата на Левски. Тази година по маршрутите тръгнаха 220 души. Те са разпределени в осем лъча и се движат по различни пътища и пътеки, по които е преминавал Васил Левски по време на обиколките си из Българско.  

Петте лъча събират  предимно ученици и студенти.  В отделна група по един от маршрутите преминават  туристи ветерани. Самият Васил Копчев, който е единственият турист, участвал във всичките 21  похода „По стъпките на Апостола”, оглави ретро лъч с най-ревностните почитатели на тази инициатива. В групата заедно с него са общо 12 души.

Първите туристи ще пристигнат в Карлово  тази вечер, за да се включат в проявите, посветени на 18 юли - рождената дата на Васил Левски и празник на града. Другата част от участниците в похода ще пристигнат  в събота сутринта. В 10.00 часа на площад „20 юли” кметът на общината д-р Емил Кабаиванов ще посрещне националния туристически поход официално.  

По време на пътуването и между преходите в Стара планина туристите имаха ред прояви, посветени  на 178 години от рождението на Васил Левски.  Те почетоха паметни места, свързани с дейността на Апостола в Ловеч и Троян.

В събота в църквата "Свети Николай" в Карлово ще бъде отслужена празнична света литургия. През деня в националния музей "Васил Левски" ще се състои традиционното литературно-музикално утро. Вечерта от 21.00 часа на площад "Васил Левски" е митингът-заря в чест на Апостола.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?