Следвайте ни

Бунт в Хисаря срещу кетъринг в забавачките

viber icon

Родители на деца от забавачниците в община Хисаря стартираха подписки срещу решение на местния парламент детските градини да получават храна за малчуганите, приготвена от фирма. От вчера такива подписки вървят в Старосел, Паничери и в Хисаря.  Майките смятат, че кетърингът няма да осигурява по-добро хранене за техните деца от храната, приготвяна в кухните към забавачниците. Освен това родителите и работещите в детските заведения смятат, че предложението е направено без местната власт да се допита до тях.

В община Хисаря има пет детски градини,  три от тях са в курортния град, по една  детска градина има в Паничери и Старосел. Готвачите, помощник-готвачите и домакините, заети в  тях  са шест човека. Предстои те да бъдат съкратени.

Предложението детските градини в Хисаря да минат на кетъринг бе направено от кмета на общината инж. Пенка Ганева. То бе подкрепено от по-голямата част от общинските съветници.

Мотивите са както икономически, така и се отнасят до осигуряване на по-качествена храна, заяви пред „Марица“ кметът на общината.

Кризата COVID-19 изправи общината пред фалит и местната власт полага огромни усилия да се справи с драстично намалелите приходи в хазната.  Общината досега не е получила и исканата от Министерството на финансите подкрепа от 500 000 лева. Под въпрос е осъществяването на част от дейностите на  общината, предупреди време Ганева.

Кетърингът ще спести годишно 80 000 лева на бюджета, в това число от заплати на персонала, който сега е зает в кухните в детските градини, от ток и вода. Количеството и качеството на детската храна няма да бъде ощетено. Напротив,  общината има право да задели от спестените средства и да увеличи парите за храната в забавачниците с 20 на сто, което при досегашната организация на дейността това не бе възможно.

Ганева опроверга категорично слуховете, че новият начин на осигуряване на храна на децата означава, че закуските и обедът ще се доставят в кутии, че става дума за сухоежбина. Храната ще се доставя в професионални съдове, които я съхраняват топла и при отлично качество. Това ще бъде залегнало като изискване и в обществената поръчка, която общината предстои да обяви, посочи кметът на Хисаря.

Ако обаче общинските съветници решат да гласуват ново решение по отношение на храненето в детските градини, а ще поискам забавачниците да минат на делегирани бюджети заяви Ганева.

 

 

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?