46
Следвайте ни

Брезово подготвя изграждането на биологичен индустриален парк

viber icon

Община Брезово се подготвя да стане  първата зелена община в България, администрацията разработи стратегия за развитие на биологично земеделие и животновъдство, както и за биологично чисти производства.

„Стратегията за ефективно местно развитие чрез активизиране на съществуващите териториални ресурси и в партньорство с местната общност, граждански структури и бизнес“  се финансира по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство чрез Националното сдружение на общините по проекта GALOP.

Предстои тя да бъде разгледана на заседанието на Общинския съвет в Брезово на 28 октомври и ако съветниците и дадат зелена светлина, средногорската община ще стане първата зелена община в България, коментира пред „Марица“ кметът Христо Енков.

Община Брезово не случайно се ориентира към реализирането на тази зелена стратегия, районът е един от най-чистите в екологично отношение у нас, а природните дадености и въздухът са с отлични показатели, сравнени дори с най-чистите кътчета в Европа, особено около селата Златосел и Дондуково, припомни кметът.

Реализирането на тази стратегия ще позволи сертифицирането на Брезово като зелена община. Според Христо Енков това ще привлече и инвеститори,  и млади хора, които да се установят да живеят и работят в населените места на общината.

Проектът предвижда в общината да бъде изграден консултантски и производствен център, който ще работи съвместно с Аграрния университет в Пловдив и ще подпомага развитието на биологичното земеделие и екологичните производства в района. За неговото изграждане като база и финансиране на дейността му  проектът предвижда  400 000 евро.

В същото време общината ще обособи биологичен индустриален парк, в който ще се развиват екологично чисти производства. Терените са в района на Брезово и Чоба, а общинският съвет трябва да разреши тяхното обособяване и продажба на инвеститори. Инвеститорите сами трябва да изграждат инфраструктурата, след което да изгражда и своите бази, коментира Христо Енков.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?