Следвайте ни

Брезово почита Слънцето с ритуали на древните траки

viber icon

Почитатели на култа към Слънцето и ритуалите на древните траки се събират тази неделя в местността Люляковото светилище до Слънчевата стела в Средна гора. Между селата Свежен и Бабек, където преди 3000 години са се извършвали обредите ще бъде честван най-дългият ден в неделята. Празникът започва в 10.30 часа.

Символично на този ден се възражда култът към Слънцето. Небесното светило ще бъде чествано с възлияния на вино и мляко. В светилището на траките ще бъдат  поднесени дарове на боговете - мед, мляко, обреден хляб и цветя. Ритуалът ще бъде пресъздаден от девойки и младежи, облечени в бели роби те ще поднесат  своите дарове на тракийските божества.

Ученици и учители от Професионална гимназия „Златю Бояджиев“ в Брезово ще представят  кулинарна изложба  „Традиционни тракийски гозби“. Училището има богат опит с проучването на рецепти от тракийската кухня. От приготвените ястия ще могат да опитат и присъстващите на празника.

„Празникът на Слънцето в най-дългия ден на годината“ се организира за десета поредна година  от Община Брезово, тракийското общество „Траскейа“ и със съдействието на проф. дин Валерия Фол. Той  се посещава от много хора от региона. За него идват и туристи от Пловдив и страната. А община Брезово ще осигури транспорт за всички, които искат да видят ритуала на древните траки.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?