46

Брезово чества 119 години от рождението на Златю Бояджиев в родния му дом

С голям празник в Брезово общината и гражданите честваха 119 години от рождението на художника Златю Бояджиев. Проявите започнаха с полагане на венец и цветя пред неговия паметник, след което кметът на общината Христо Енков откри табела, указваща посоката към родната къща на художника.

Целият предиобед деца от училищата в града рисуваха  родната къща на Златю Бояджиев.  Пленерът събра в двора и над 40 участници, които с различни техники и материали пресъздаваха дома на майстора на четката, опитвайки се да възкресят атмосферата от неговото време. Рисунките им бяха подредени във временна изложба, а малките художници получиха подаръци.

Освен учениците, рождената дата на маестрото събра в родната му къща десетки гости и граждани на Брезово.  Имотът е, закупен от местния бизнесмен Николай Гачев, а собственикът и общината  имат намерение заедно да възродят в него атмосферата от миналото и го превърнат в културно средище. Идеята бе подкрепена от жителите на Брезово с десетки дарения – на носии, черги, ракли, мебели. Някои от тях разказаха спомени за общуването си със своя бележит съгражданин. Тези от тях, които направиха дарения, получиха сертификати. 

Честването на Златю Бояджиев тази година е своеобразна подготовка за празнуването  догодина, когато се навършват 120 години от неговото рождение. Община Брезово започва подготовката за юбилея от сега.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?