71

Братът на нобелиста Орхан Памук в Карлово: Откри научен форум за Евлоги и Христо Георгиеви

В два последователни дни Карлово събира най-изявените изследователи и учени, занимаващи се със стопанско-исторически изследвания в България и на Балканите. Научното събитие, което  е едно от най-значимите за годината, е посветено на 150-годишнината от смъртта на големия карловски предприемач, банкер и дарител Христо Георгиев. То се проведе под заглавието "Дилеми на развитието".

Специален гост на конференцията в Карлово и пленарен лектор бе  световноизвестният турски икономист, историк и преподавател проф. д-р Шевкет Памук (London School of Economics, Boğaziçi University). Той откри форума.

В 25 доклада, представени от университетски преподаватели и учени от Центъра за стопанско-исторически изследвания и Института за исторически изследвания при БАН, направиха разрез на стопанския живот в България  през епохата на Възраждането.

Организатори на форума са  Фондация "Евлогий и Христо Георгиеви", Центърът за стопанско-исторически изследвания и  ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Два от докладите бяха посветени на стопанската дейност на братята Евлоги и Христо Георгиеви. Единият е д-р Александър Златанов от БАН  за стопанско-търговската мрежа на Евлоги Георгиев през 1839 г. Другият е  на доц. д-р Валентин Китанов - „Тютюнът в стопанските инициатива на Евлоги и Христо Георгиеви“.

Колкото повече знаем за Евлоги и Христо Георгиев и за важната им роля  във времето, в което те са живели, толкова повече ще се обогатяваме като личности, заяви в приветствието си към участниците във форума кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той поздрави  фондация „Евлогий и Христо Георгиеви“ и участниците в конференцията за тази научна инициатива и подчерта, че след нея ще  знаем повече за двамата предприемачи, дарители и родолюбци от Карлово, а тяхното дело ще бъде още по-известно“, каза още Кабаиванов.

 Христо Тучев от фондация „Евлогий и Христо Георгиеви – Карлово“и неговите сподвижници  бизнесмените Валентин Матеев и Станислав Богоев също приветстваха  конференция. Христо Тучев посочи, че в ден като този образованието, предприемачеството и духът на Карлово се събират заедно.

Той припомни приноса на Карлово за развитието на България от Възраждането, през социализма и до ден днешен. Без Карлово България би била по-малка, подчерта той. Тучев призова днес, когато Карлово има проблем, когато карловските села страдат след сполетялото ги природно бедствие, България трябва да знае, че хората тук имат нужда от нейната помощ.  

В знак на признателност към делото на братя Евлоги и Христо Георгиеви участниците във форума положиха цветя пред техния паметник. Те посетиха къщата на най-близкия съратник на Васил Левски Иван Грозев, един от най-значимите предприемачи след Освобождението на България от турско робство,  учредител и първи председател на Българската търговско-промишлена палата и направиха туристическа обиколка по исторически места в Карлово.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?