Следвайте ни

Борисов в Калофер: Работете, медиците чакат защитни облекла

viber icon

Две хиляди защитни облекла ще бъдат произведени до средата на следващата седмица, те са предназначени за лекари и медицински сестри, които са на първа линия в болниците. Производството им започна днес в „Интендантско обслужване“ЕАД – Калофер, инспекция на началото на производствения процес направиха премиерът Бойко Борисов и началникът на Логистично-координационния център комисар Николай Николов.

Борисов разпореди да не се чака производството на цялата поръчка, а всяка произведена партида да потегля незабавно към хората, за които е предназначено защитното облекло.

Разчетите са в предприятието в Калофер да се произвеждат около 200-250 предпазни гащеризона дневно. В него работят над 100 човека.

Същевременно „Интендантско обслужване“ ЕАД продължава работата си изработване на облекло за Българската армия.

Част  от доставките за защитното облекло, основно гащеризони, идва от чужбина. Заводът в Гарбово, който подготвя плата, очаква още 15 000 метра мембрана за гащеризоните от Тайван и специално лепило от Германия. Те трябва да пристигнат със самолет от Виена, който обаче има затруднения поради ограниченията в ситуацията с коронавируса.

Затова  ръководителите на предприятията, които са ангажирани с подготовката на материалите,  поискаха съдействие от правителството  за  осигуряване на зелен коридор за по- бърз транспорт за доставчиците.  Те  получиха уверение от премиера за това.

Държавата ще се намеси в ускоряването на доставките на специално лепило от Германия, което също се използва в изработката на облеклата. Навсякъде в Европа са създадени зелени коридори и с помощта на полиция камионите с важни доставки и материали ще се движат ускорено, заяви Бойко Борисов.

„Работете! Всички доктори, сестри, санитари, лаборанти очакват продукцията от тук, разчитаме на вас. Действайте максимално. Каквото си произведем ние – това е“, обърна се премиерът към служителките в „Интендантско обслужване“.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?