46
Следвайте ни

Борис III аплодирал първата Царица на розите СНИМКИ

Колекционер от Карлово пази пръстена на Никола Танев и писма на неговата любима

viber icon

Най-романтичната част от историята на Карлово след Освобождението е в ръцете на местен колекционер. В неговата огромна сбирка, достойна за самостоятелен музей, са битките, победите и трагичната съдба на войниците от 28-и пехотен Стремски полк.

Там е уникалната снимка на първата в България Царица на розите, потомка на забележителния Пулиев род, към който принадлежат братята Евлоги и Христо Георгиеви. В тази колекция е и романът на големия художник Никола Танев с внучката на Стоян Заимов - Валентина Чемширова, свързана чрез вуйчо си ген. Владимир Заимов с друг голям карловски род - фамилията на възрожденския свещеник и учител Брайко Хаджигенов. В архива се намира огромно количество документация за дейността на съдружниците Георги и Ганчо Якимови и Христо Райков - най-дългогодишните стопани на фабрика „Евлоги Георгиев“.

48-годишният Иван Чонов няколко пъти дарява документи, предмети и снимки по обособени теми на Историческия музей в Карлово. А отскоро представя интересна част от колекцията в къща „Райно Попович“.

Иван Чонов събира своята колекция вече 25 години. Бил едва на 22-23 години, когато интересът му към историята го тласнал към това хоби. Започнал да събира картички от Старо Карлово. Запалил се покрай публикациите в интернет на снимки от града от 30-те години, направени от известния фотограф Григор Пасков, който в онези години обикалял страната и снимал забележителни места, улици, сгради, паметници. Много бързо колекцията от картички и снимки се обогатила, събраните изображения станали над 200. А преди две-три години колекционери от София предложили на Иван 34 стъклени плаки на Григор Пасков на снимки от Старо Карлово. Изкушението бе голямо, споделя събирачът на история. Но не можех да си позволя тази цена, признава той. Затова направил хартиени копия на снимките. Оказало се, че след около година-две стъклените плаки със снимки на Старо Карлово на Григор Пасков били откупени от Историческия музей в Карлово и това зарадвало много Иван.

Военната история е другата голяма тема, по която карловецът работи. Той е син на военнослужещ от местния гарнизон, а баща му Чоно Чонов се пенсионирал като полковник. Покрай него и  материалите, на които попадал, Иван тръгнал по дирите на 28-и пехотен Стремски полк. Така намерил първата книга за военното формирование, участвало в Балканските и Първата световна война. Книгата е написана от карловския адвокат Генко Митов, родственик на Васил Левски, избиран по-късно  за народен представител. Издадена е през 1930 г. Предговорът на тази книжка е написан от Иван Вазов и това я прави още по-ценна, споделя Иван Чонов. Сбирката му за 28-и пехотен Стремски полк съдържа още книжка-календарче, издадена през 1918 година след сражението при Завоя на Черна. Там са записани имената на децата сираци, чиито бащи загинали в боя. В тази част на колекцията и са калаени чашки, правени от войници, докато почиват между две сражения.

В тази сбирка е и уникална снимка на генерал Христо Мархолев, родственик на генералите Генко и Гурко Мархолеви, участвали в Балканските войни. След референдума от 1946 година, с който е отменена монархията, Христо Мархолев е натоварен с мисията да придружи царското семейство - царица Йоана, цар Симеон и сестра му княгиня Мария Луиза, през Истанбул до Александрия в Египет.

А една друга кабинетна снимка на карловец-военнослужещ  повежда Иван Чонов към историята на възрожденеца Брайко Хаджигенов и рода на Заимови, които в един момент се срещат съдбовно. Снимката е на майор Христо Брайков, най-малкия син на Брайко Храджигенов и вуйчо на Анна Лалева, която се жени за генерал Владимир Заимов.

По времето, когато попаднах на тази снимки, прочетох книгата „Романът на Никола Танев“, написан от дъщерята на ген. Владимир Заимов - Клавдия Заимова, разказва Иван Чонов. Така разбрах за малко известната история на връзката на художника, възпял Карлово от 20-те  и 30-те години в картините си, с които станал известен в Европа. Романът на Никола Танев с Валентина Чемширова, сестрина дъщеря на ген. Владимир Заимов, е изключителна любовна и житейска история. Валентина идва всяко лято заедно с леля си Анна и вуйчо си Владимир в Карлово, в къщата на Брайко Хаджигенов. През същите години, 18 поред, пленен от карловското слънце и дворовете с цветя, идва и Никола Танев. Валентина става негова любовница, ражда му две деца - Ники и Чая, но двамата никога не се женят, а накрая се разделят, припомня Иван Чонов. Не след дълго колекционерът попаднал на документи и снимки за Заимовия род, както и за историята на Валентина Чемширова. Самата тя имала намерение да опише живота си в книга, но очевидно не го  е сторила. Но аз намерих 5-6 страници от този неин опит, писани са на машина, и за мен са много ценни, добавя Иван Чонов. В тях се споменава за пътуванията на двойката из Европа по повод изложби на художника, за картините и  рисуването му. Сред документите са десетина оригинални писма, които Валентина е писала на своя любим.

Но има и един предмет - особено ценен, сребърен пръстен на Никола Танев, споделя колекционерът. Накитът е масивен, с монограм, в който са изобразени буквите NTFF. Известно е, че още от времето, когато е учил в Париж, художникът е започнал да се подписва NTaneff. Освен това е известно, че въпреки дребния си ръст, е имал широка ръка с големи пръсти, затова пръстенът е по-голям по размер.

Иван Чонов притежава единствената снимка на първата Царица на розите в България. Момичето, избрано да носи короната от най-красивото и ароматно цвете на земята, е Елена Пулиева.

Тази снимка, заедно с едно писмо, в което става дума за нея, открих сред архива на Георги Якимов и съдружника му Христо Райков, разказва Чонов. Двамата дълги години са били наематели на фабрика „Евлоги Георгиев“. Случи се така, че попаднах на няколко чувала с документи за Георги Якимов, тежаха общо над 40 кг. Десетина дни съм преглеждал лист по лист съдържанието им. Там намерих писмо, в което Георги Якимов, който е бил и депутат, пише на съдружника си Христо Райков: „..също нареди да ми се изпрати един хубав портрет на г-ца Пулиева, облечена и украсена с рози“.  Датата е 10 юни 1930 г. На снимката с лика на Елена Пулиева пише 1926 г. и по моите проучвания  е правена по случай 20-ия рожден на Елена, предполага колекционерът.

Девойката става  Царица на розите четири години по-късно. Била е много образована - на снимката се вижда, че е седнала пред пианото, там се виждат партитури на произведения на Бeтховен. Предстои да проследя точно връзката й с Пулиевия род. Но  когато в един от моите профили във Фейсбук публикувах тази снимка, с мен се свърза човек, близък  на Пулиевия род от София. Той ми каза, че по семейни спомени Елена Пулиева е първата Царица на розите не само в Карлово, а и в България. Тогава на самия Празник на розите присъствал цар Борис Трети. Тържеството било заснето и с голяма вероятност  в БНТ се пази лента за него.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?