4232

Блокадата в Подбалкана: Протестът поиска пари за бързо възстановяне на наводнените карловски села СНИМКИ

Десетки жители на наводнените карловски села затвориха днес за час Подбалканския път и прохода Троян-Кърнаре. Протестът бе обявен дни по-рано, той се организира от инициативен комитет начело с кмета на Община Карлово  д-р Емил Кабаиванов и кметовете на петте села, пострадали от потопа на 2 септември 2022 г.

Недоволството на хората е заради забавеното възстановяване на инфраструктурата поради спиране на финансирането на проектите. Така улици, тротоари, речни корита, мостове в Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново остават в разрушеното състояние от преди близо две години.

Кметът на Община Карлово и гражданите настояват Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет да продължи да финансира проектите за възстановяване на разрушената инфраструктура.

Днес протестиращите жители на пострадалите села издигнаха плакати „Нормални улици и мостове. Толкова много ли искаме?“, „Не искам да живея в страх!“, „Искам да работя в МКВПМС. Един работен ден на 6 месеца!“, „Искаме сигурност и нормални условия на живот!“, „Довършете започнатото, за да не го плащаме два пъти!“, „И Каравелово е България!“, „Асфалт не се яде, но в кал не се живее!“.

„След бедствието на 2 септември 2022 г. доклад установи,  че за пълно възстановяване на щетите са необходими 75 милиона лева, припомни кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов. За година и половина са преведени 17 милиона лева, а те покриват едва 20 на сто необходимите средства за възстановяване на инфраструктурата в пострадалите села, посочи той. Финансирането се осъществява от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване  към Министерския съвет. Вече шест месеца тази комисия не е заседавала.  А 10 хиляди души в Богдан, Каравелово, Слатина, Христо Даново и Розино изпитват ежедневно сериозни трудности заради лошото състояние на населените места, заяви още д-р Кабаиванов.

 

 Инициативният комитет поиска необходимите средства да бъдат преведени на Община Карлово в 15 дневен срок. Ако до 12 юни тя Междуведомствената комисия не вземе решение, ще преминем към безсрочни протести, е категоричен д-р Кабаиванов. 

Кметът на Карлово е изпратил на 27 май писмо до министър-председателя Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов – председател на МКВПМС, в което ги уведомява за подготвяния протест и настоява през настоящата година на общината да бъдат отпуснати 38 млн. лева, които да се използват за възстановяване на разрушени от бедствието мостове, улици и дерета в пострадалите села. В писмото си кметът на Карлово иска също да бъдат предвидени още 19 742 823 млн. лева в бюджета на МКВПМС за 2025 г., с които да бъде довършено възстановяването на разрушената от бедствието инфраструктура.

Междувременно стана ясно, че кметът на Карлово е изпратил девет писма до премиерите на България и другите институции, които имат отношение към проблема, без да е получил отговор.

На протеста д-р Кабаиванов за пореден път изрази недоволството си от бюрокрацията в Междуведомствената комисия и заяви намерение да повдигне въпроса за институционална реформа в структурата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?