4232

Блокада на Подбалканския път и Беклемето: Кметът на Карлово повежда протеста

Протест ще затвори Подбалканския път и прохода Троян-Кърнане в сряда, 29 май. Недоволството се организира от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, кметовете на наводнените села и граждани заради спряното финансиране на проектите за възстановяване на Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново, които пострадаха сериозно от наводнeнието на 2 септември 2022 г. От 14.30 ч. до 15.30 часа в Кърнаре ще бъдат блокирани и двата пътя – Подбалканския и входа на прохода Троян-Кърнаре.

За протеста има сформиран инициативен комитет, в който участват кметът на общината и кметовете на населените места. Те вече изпратиха писмо до министър-председателя Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, в което ги уведомяват за предстоящата блокада да двата републикански пътя.

Искането е държавата да предостави 38 000 520 лева за 2024 г., които да бъдат продължат изпълнението на проектите за възстановяване на разрушени от бедствието мостове, улици и дерета в Карлово и селата. 

„Още в първите седмици след наводнението информирах писмено тогавашния министър-председател Гълъб Донев, че ще са ни нужни 75 354 495 лева, за да възстановим щетите по инфраструктурата и нормалния живот на хората. Информирал съм писмено и всички следващи премиери, министри на вътрешните работи и други министри“, се казва в писмото но премиера Димитър Главчев и вътрешния министър Калин Стоянов, който оглавява Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване.

Досега Общината е получила едва 17 611 152 лева, които са недостатъчни да бъдат завършени възстановителните дейности.

 Кметът на община Карлово настоява сумата от 38 000 520 лева да бъде отпусната възможно най-бързо от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, която за тази година разполага с бюджет от над 130 млн. лева. В писмото д-р Кабаиванов настоява също да бъдат предвидени и още 19 742 823 млн. лева в бюджета на Междуведомствената комисия за 2025 г., с които да бъде довършено възстановяването на разрушената от бедствието инфраструктура.

Той изразява и недоволството си от тромавата бюрокрация в Междуведомствената комисия и заявява намерението си да повдигне въпроса за институционална реформа в структурата. 

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 3 оценки
3.3/5 от 3 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?