Следвайте ни

Близо 130 милиона тръгват към общинските и държавните болници, кметовете питат как да ги вземат

viber icon

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, в качеството му на член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, участва днес в работна среща със служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, съобщиха от пресцентъра на Община Карлово.

По време на разговора, състоял се в Министерство на здравеопазването, представителите на националното сдружение бяха информирани, че е eкипът на служебния  министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров работи за ускоряване подготовката на проект на МЗ по процедура „Мерки за справяне с пандемията“.

Той  ще бъде финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ /ОПРР/. Средствата  са в размер на 129 271 258.60 лева, са предназначени за всички държавни и общински болници. Предстои в най-кратки срокове да се преработят критериите и да бъде изпратена подробна информация в общините за необходимите данни и разчети, планирани от местната власт за обновяване на болничните заведения.  Това се казва в прессъобщение на Община Карлово.

„Проектът е приоритетен, защото ще даде възможност действащите болници – където реално се лекуват болни от Ковид, да бъдат обновени и с оборудвани отделения, по възможност да бъдат създадени и исловия за телемедицина и други съвременни технологии.“,  сподели д-р Кабаиванов.

Той изрази безпокойство, че до момента общините са в неведение какво конкретно се изисква от тях за успешното подготвяне на проекта от страна на здравното министерство. „Готови сме. Заинтересовани сме, чакаме от вас пояснения каква информация общините да предоставят, за да може в най-кратки срокове да бъде окомплектовано проектното предложение", допълни д-р Кабаиванов.

Взаимодействието между МЗ, регионалните структури на здравната инспекция и местната власт за компетентно информиране на гражданите за ползите от ваксинацията и насърчаването има да се имунизират, бе друг акцент в работната среща. В нея взеха участие зам.-министрите д-р Тома Томов и д-р Александър Златанов, изпълнителният директор на НСОРБ – Силвия Георгиева, кметът на Петрич Димитър Бръчков.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?