4020

Българчетата зад граница носят Левски в сърцето си

Асоциацията на нашите училища в чужбина проведе годишната си конференция в Карлово

За учениците животът в българските училища в чужбина е едно вълнуващо пътуване, което започва от срещата с азбуката и преминава през любимите литературни герои и исторически личности, през забележителните места по нашите планини, реки и долини. То се осъществява в класната стая по време на урок. Но нашите млади сънародници имат и истински пътувания в България, обикновено през летните ваканции.

Един от любимите маршрути води към Карлово и към родната къща на Васил Левски. Това споделиха учители в българските училища в чужбина по време на годишната конференция на тяхната асоциация, проведена преди броени дни в Карлово. Затова вторият ден от тази конференция бе посветен на Апостола с гостуване в Националния музей „Васил Левски“  и разходка по историческите места.

И учителите, и учениците познават музея и тези места от виртуалните разходки, от уроците за Левски, преподавани онлайн от специалистите в музея, от книгите за малки и големи, които те им представят и чрез видеообмен, и на живо, гостувайки в българските училища - първо в Лондон, а в следващите години и във Виена, Мадрид, Франкфурт, Саарбрюкен, Кьолн, Прага, Братислава, разказа Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово. Връзката на музея с училищата зад граница вече има 25-годишна история, а всяка година инициативите стават все повече и все по-интересни. Все повече училища от различни страни и континенти искат да се включат в нашата образователна програма „Аз уча за Васил Левски“, да се срещнем с техните ученици.

Децата, идвайки наесен на училище, казват: „Госпожо, това лято с мама и татко, с баба и дядо бяхме в Карлово, в Калофер, в Сопот“, разказва Ирина Владикова, д-р по филология, от българското училище във Виена.

"Карлово и Музей „Васил Левски“ е задължителен маршрут за голяма част от семействата и много ме радва, продължава тя. Защото това отношение, което имат, се дължи и на нашите усилия, и на възпитанието, което ние им даваме. Вече има и родители на наши ученици, които ние сме обучавали и възпитавали, когато са били деца", споделя Ирина Владикова.

"Ние имахме двама ученици, които са от Карлово, те са от рода на Левски. Тяхната родова къща е до родната къща на Апостола. Това са Гъчо Митов и брат му Мирослав. Когато учеха при нас, бяха две хубави руси момченца, сега са големи мъже. Гордеехме с това, че чрез Гъчо и Мирослав връзката на нашето училище с Левски е донякъде роднинска", твърди Снежина Мечева, дългогодишен директор на българското училище към посолството в Лондон.

 Нашенците, щом излязат навън, веднага основават школо и църква

Над 400 са българските училища в чужбина. Само в Испания са открити и функционират 51 училища. Първото е създадено през 2003 г., то носи името на свети Иван Рилски, а първите уроци се провеждат с девет деца. По това време Петя Цанева и още две нейни приятелки решават да направят българско училище. Тя разказва, че било трудно, защото не намирали подходящо помещение. Освен това, все още децата ходели сами на училище, а не както сега родителите да ги возят до там с автомобилите си. И инициаторките, и родителите се страхували за децата. Но още през първата година учениците станали 24, а след това създали и гимназия, в която да учат порасналите българчета.

Българските училища по света започват да се множат след 2007 г., когато Държавната агенция за българите в чужбина събира учителите и учредяват Асоциация на българските училища в чужбина. Българите, когато отидат в чужбина, веднага основават училище и църква, обяснява Снежина Мечева от българското училище към посолството ни в Лондон.

Дълга история има и нашето училище във Виена, чийто директор и преподавател е Ирина Владикова, д-р по филология. То е съществувало до 1989 г., но веднага след промените у нас е закрито. Но понеже във Виена традиционно живеят много българи, част от тях се събират и решават да възродят училището. Правят го с възрожденски дух. Първите часове са със седем деца. Сега вече в него учат деца от 4-годишна възраст до 12. клас.

За мен най-вълнуващият ден през годината е 24 май. Тогава ръцете ни и прегръдките ни не могат да поемат букетите, които учениците и родителите подаряват на учителите, споделя Ирина Владикова. Тя припомня, че в началото на всяка учебна година броят на децата и родителите, които са посетили Карлово, Сопот и Калофер и са се запознали с живота на Апостола в неговата родна къща, става все по-голям.

Хайгашот Агасян подари своя песен на форума 

По време на тазгодишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина учителите се запознаха с нова програма, наречена „Неразказаните истории на българите“. Тя бе представена  от Наталия Михалевска -  началник на кабинета на министъра на образованието и науката. Сред първите посланици на тази програма е Хайгашот Агасян, който подари своя песен "Пътят на България" и поздрави с нея участниците във форума.

 Ева Хаджийска и Харитина Иванова, Александра Арабаджиева и Дария Димитрова от Музикалната школа "Карловойс" поздравиха всички участници с песен за Левски и китка от български народни песни. Те подариха на участниците във форума CD с изпълнения на „Карловойс“. Антон Минев - зам. кмет на Карлово, и Дора Чаушева - директор на НМ "Васил Левски", приветстваха българските учители, дошли в родния град на Левски от различни страни и различни континенти.

Председателят на асоциацията Петя Цанева и доц. Адриана Любенова връчиха много награди на участниците във видеоконкурса, посветен на 150-годишнината от смъртта на Апостола и в проекта за превод на книжката “Левски в детските очи” на проф. Иван Стоянов, преведена от ученици на 16 езика. Писмо с благодарност към учители и ученици изпрати неговата съпруга Тодорка Стоянова.

Срещата на българските учители в Карлово завърши в Национален музей “Васил Левски“. Участниците в конференцията разгледаха музейния комплекс, временните изложби, гледаха филма "Когато Дякона срещна Апостола" на журналистката Велислава Дърева. Те си направиха снимка за спомен и на раздяла получиха подаръци. До следващите уроци през новата учебна година и надяваме се нови посещения с техни ученици, но вече реално в музея в Карлово, по националната програма "Образователни маршрути", каза още Дора Чаушева.

Гостите минаха по старите улички на Карлово и други места, свързани с Левски, на път към паметника, където поднесоха своите цветя и се поклониха пред Апостола - героя, за когото през следващата година отново ще разказват на българчетата по света.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Нека носят децата

Нека носят децата

06.08.2023 | 19:17

Други пък носят Ботев, ЦСКА, Локо…

Отговори
2 0
анонимен

анонимен

06.08.2023 | 18:29

Рейсове няма за Калофер

Отговори
1 0
ЗАБРАВИХ ГЪРКОМАНИТЕ

ЗАБРАВИХ ГЪРКОМАНИТЕ

06.08.2023 | 16:24

У ДА ВИ ЕВА МАЙКАТА СКАПАНИ ЖИВОТНИ!

Отговори
1 0
ТРАКИЙЦИ

ТРАКИЙЦИ

06.08.2023 | 16:21

РИМЛЯНИ, ВИЗАНТИЙЦИ, БЪЛГАРИ, СЛАВЯНИ, ДРЕВНИ БЪЛГАРИ ОТ ИРАН ..... ГОВОРЕЩИ Л А Й НА ОТ ЖИВОТНИ!

Отговори
1 0
КУБРАТ БРАТ МУ, НЕЩО ДА СА НОСИЛИ

КУБРАТ БРАТ МУ, НЕЩО ДА СА НОСИЛИ

06.08.2023 | 16:18

КО ПЕЛЕТАТА ОТ ШАНТАВЕЛИ, КВО ТОЧНО НОСЯТ? ОСВЕН ПИЪРС НАНКОВ, ОТ ЯМБОЛ :) ИЗРОДИ!

Отговори
1 0
ЕВАНИТЕ В МОЗЪЦИТЕ СКОТОВЕ

ЕВАНИТЕ В МОЗЪЦИТЕ СКОТОВЕ

06.08.2023 | 16:13

ГАБРИЕЛА ДУРАН, МАРИЕТА, ЕСМЕРАЛДА, КЕЙТЛИН, КЕЙТИ, ПИЪРС НАНКОВ.... НЯМАТ СЪРЦА :)

Отговори
1 0
Димето

Димето

06.08.2023 | 10:24

Какъв Левски кви пет лева , децата в чужбина са си на чужбина и за тях БГ е дестинация за почивка само .. много сте ми интересни с тия статий .. носили го в сърцето ахаха , вие ги питайте тях кво носят .. чужди ценности но за това е виновна държавата не те !

Отговори
8 0
Вуците в чужбина

Вуците в чужбина

06.08.2023 | 19:58

Изобщо нито знаят, нито са чували за Левски, Ботев...... Българите зад граница са милиони, а училищата не обхващат всички българчета. Най много до пет - шест години забравят от къде са родителите. А има и такива, които като дойдат и видят какво става тук и не помислят повече да идват. А родителите им навън яко работят и хич не им е до Левски и Ботев. Те вече не са и българи - имат чуждото гражданство и повече....

Отговори
4 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?