49

Благородно: Голям концерт и базар в Карлово подкрепиха лечението на Здравко и Милен

Мащабна инициатива в навечерието на Коледа събра значителна сума пари за лечението на две деца от Карлово. Читалище „Васил Левски“ в Карлово и НПО „Хлапетата“ в Сопот организираха благотворителен концерт  и базар под наслов „Заедно за Здравко и Милен“ в подкрепа на две деца с аутизъм. Домакин на проявата бе читалището в Карлово, на чиято сцена бе кулминацията.   В концерта, който взриви публиката, участваха самодейни състави от читалищата в Карлово, Сопот, Баня, Ведраре, кв. Сушица, Столетово, с. Васил Левски. Специални гости на концерта бяха "Троп'Ангелес" с Дръм шоу. 

Базарът бе организиран  в камерната зала на читалище „Васил Левски“ и в него участваха 30 щанда на детски градини, училища, читалища, фирми, граждани. На открито пред сградата имаше топла скара, топли напитки, карета с Дядо Коледа и Снежанка, разходка с коне, гайдар. 

За да обявят инициативата на 9 декември   Детска Фолклорна Формация " Розова Долина" с ръководител Велина Иванова и Камерен хор "Маестро Георги Атанасов" с ръководител маестро Първолета Юнакова  направиха впечатляващ флашмоб на територията на Кауфланд – Карлово. Там те  разгласиха предстоящия благотворителен концерт и целта му. За популяризиране на кампанията помогна рекламна агенция Инфо Медия, която изработи афишите и флаерите за събитията, а членовете на НПО „Хлапетата“ ги разпространяваха.

Отправяме огромна благодарност към всички участници,  изключително щастливи сме да съобщим, че днес заедно събрахме 24776,06 лева. Когато има хора с такива големи сърца, има надежда, заявиха организаторите.

Здравко и Милен са от Карлово. Те са от онези изумителни деца, които наричаме бойци. Другари по съдба, деца с "различен", но също толкова красив като всеки детски ум.

Здравко е на 8 години, с диагноза аутизъм. Той се нуждае от периодични rTMS-терапии (електромагнитна стимулация на мозъка), които се провеждат на всеки  три-четири месеца. Процедурата струва 10 000 паунда. До момента са направени едно вливане на стволови клетки и две rTMS-терапии, от които детето се повлиява много добре. Терапията на Здравко се провежда в Лондон.

Милен е на 7 години и също е с диагноза детски аутизъм. През януари 2022 година започва лечение с фетални стволови клетки в клиника „Emcell“ Украйна. Лекарите препоръчват пет вливки за неговото състояние и вероятността за подобрение е 87%. Детето понася добре лечението и вече има напредък в развитието си. До момента са направени три вливки, на 10 декември 2023 г. бе четвъртата и след нея Милен се прибира от Украйна. За последната на този етап, пета вливка, са необходими 18 500 лв.

За Коледа малките момчета и техните семейства си пожелават само едно и  всички знаем какво е то, сподели Ангелина Ганчева, секретар на читалище “Васил Левски“ в Карлово. Призивът, който оправихме към всички бе „Да помогнем”! Получи се  мащабна проява, в резултат на която можем да помогнем на двете момчета, допълни тя.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?