Следвайте ни

Бивш полицай ужили Община Карлово с 1 млн. в схема за измама с тръби

viber icon

КПКОНПИ закова Петър Петров след 12 години. Още преди да започне разследването, измамникът е продал фирмата си на безимотен ром от Видин 

Бивш полицай от София ужили Община Карлово с 1 млн. лева преди 8 години с фалшиви документи по договор за изграждане на водопровод, а престъплението е напът да се докаже след 12 години.

Разследването разкрива проста схема за измама - фирма фантом печели поръчка, усвоява парите и се продава на безимотен ром. В случая - от Видин. 

В основата на въпросната измамата е 30-годишният по онова време бивш полицай от София Петър Красимиров Петров. През 2017-а, когато в Окръжен съд-Пловдив се гледа дело срещу него,  е установено, че въпросното лице никога не е живяло на посочения в личната му карта адрес. 

СХЕМАТА

Тя се разиграва през 2008 година, кмет на община Карлово по това време е Найден Найденов от БСП.

Случаят става публично известен в края на 2011-а, когато начело на общината застава Емил Кабаиванов. За измамата алармира  общинският съветник от ПП ГЕРБ Петьо Енев, адвокат в Карлово. Така на 4 юли 2012 г. заместникът на Кабаиванов по това време - Николай Момчилов, внася сигнал в Окръжна прокуратура. Полицията в Карлово образува предварителна проверка.

Историята започва като рутинна общинска дейност. С решение от 19 юни 2008 г. на кмета на общината е  открита процедура по ЗОП за реконструкция на тласкателен водопровод от помпена станция 2 - Дъбене до водоем в Карлово. За участие в избора на изпълнител документи са подали четири фирми. Офертите са разгледани на 8 септември 2008 г. С протокол №2 от 8 септември 2008 г.  комисията, назначена от кмета, оценява и класира постъпилите оферти. С решение 27 от 11 септември 2008 г. обаче обществената поръчка е прекратена, тъй като до 1 септември не са постъпили очакваните от МРРБ средства за нейното изпълнение. Начело на министерството в кабинета на Сергей Станишев по това време е Асен Гагаузов.

С писмо от 18 септември 2008 г. на МРРБ до Община Карлово се съобщава, че проектът е бил разгледан и при първа възможност той ще бъде финансиран.  Министерството препоръчва на Община Карлово да изготви в аванс разрешително за строеж и да сключи договор с изпълнител. Така на 13 октомври 2008 г. е открита нова процедура за обществена поръчка, но без обявление. Изпратени са покани за участие  до 5 фирми. Офертите са разгледани на 20 октомври 2008 г. и на първо място е класирана „Хидроконсулт интернешънъл“ - София, която давала най-ниска цена и най-кратък срок на изпълнение.

На 22 декември 2008 г. между Община Карлово и МРРБ  е подписан споразумителен протокол, с който министерството е поело ангажимент да осигури 1 000 000 лева за проекта. На 30  декември министерството изпраща парите.  На 5 януари пък Община Карлово ги превежда на „Хидроконсулт интернешънъл“ ЕООД - София.

От справка в Агенцията по вписванията е видно, че още на 6 януари 2009 година, веднага след превода на сумата от 1 милион лева, е отразена промяна в собствеността на „Хидроконсулт интернешънъл“ ЕООД. Петър Красимиров Петров прехвърля всички дялове на Мина Владимирова Славеева-Иванова. На 5 януари 2011 година тя пък я продава на известния собственик на фирми- бушони Иван Славчев Иванов. И Мина, и Иван са безимотни и неграмотни роми от Видин. 

ГАРАНЦИЯ - ФРАНЦИЯ 

При проведено досъдебно производство от страна на Районна прокуратура- Карлово през септември-октомври 2013 година  е установено, че на 5 януари, когато Община Карлово прави превода от 1 милион лева,  фирма „Хидроконсулт интернешънъл“ представя банкова гаранция за аванса по договора. По-късно проверката показва, че документът няма входящ номер. В хода на разследването на Районна прокуратура-Карлово изпълнителният директор на СИ банк АД посочва, че въпросното дружество е клиент на банка, но не му е издавана гаранция. 

В разследването на Районна прокуратура​ Карлово е записано още, че  „Хидроконсулт интернешънъл“ ЕООД със собственик Мина Славеева​-Иванова представя на 12 януари 2009 г.  фактура  за закупени материали с обяснение, че тръбите са оставени на отговорно пазене някъде в Северна България. Според копие на фактурата материалите са закупени от фирма „Екологични продукти“ ООД и е установено, че въпросното дружество е обявено в несъстоятелност. В хода на разследването се оказва, че това дружество вече е с променено наименование - „Инфрастрой консулт БГ“ ЕООД, и то не е издавало въпросната фактура.

Служители и от администрацията на кмета Найден Найденов, и на Емил Кабаиванов твърдят, че са изпращали служители да установят наличието на закупените материали, необходими за реконструкцията на водопровода, но такива не са били намерени.  А през 2012 година, когато общинският съветник Петьо Енев повдига на заседание на Общинския съвет въпроса за изчезналия милион, от общинската администрация посочват, че освен договор с фирмата изпълнител проектът за реконструкция на водопровода Дъбене-Карлово не е имал необходимата документация и не е бил снабден с нужните книжа -строително разрешение, документи за собственост на земята, през която минава съоръжението, както и строителна линия. 

Парите обаче са дадени, а разследващите ги издирват втора петилетка. Какво ли ще е, ако се заровят с големите мръсни игри на Водния сектор. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?