Следвайте ни

Безводие в Мраченик: Източиха цял напоителен канал, за да ремонтират спукана тръба

viber icon

Мраченик остава без вода шести ден, спукана тръба изправи на нокти както жителите на селото,  и ВиК и община Карлово.

За да бъде ремонтирана спуканата тръба трябваше да се спре напоителен канал, който тръгва от язовир „Домлян“ и пресича землищата на над десет села в региона.

За да помогне на жителите на селото в тази ситуация  община Карлово поиска съдействие от Министерството на отбраната за две водоноски, които да осигуряват прясна вода за местните жители. Водоноска достави и ВиК.

Драмата на едно от най-малките населени места в региона започна преди десетина дни, когато се спука тръба на довеждащия водопровод в землището на Домлян. Тъй като тя минава под напоителния канал, трябваше да се спре водата, която влиза в канала от язовир „Домлян“, да се източи напълно и едва тогава да се пристъпи към работа. Ден след приключването на ремонта водата направи друга пробойна във водопровода на същото място и всичко започна отначало. 

Сега в селото има три водонски. За хората обаче е трудно да стигат до цистерните с прясна вода, разказа кметският наместник Мария Урумова. Селото е със стръмен терен, а повечето хора са възрастни и се затрудняват. А кметството не разполага с пари да им закупим бутилки с минерална вода, обясни тя.

За да има Мраченик сигурно водоснабдяване трябва да се подмени водопровода, твърди кметицата. Тръбите са стари, а освен това трасето минава под напоителен канал и ремонтите след водни аварии са сложни. Направила съм предложение пред община Карлово за това, каза още Мария Урумова.

 

Снимката е илюстративна

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?