1553
Следвайте ни

Бегунци вдигна голям християнски кръст на Момини гърди СНИМКИ

viber icon

Голям християнски кръст  вдигнаха над селото жителите на карловското село Бегунци. Символът на православната вяра се извисява на хълмовете Момини гърди. Той е изцяло от метал и тежи 200 кг.

Инициативата християнски кръст да пази жителите на Бегунци е на кмета Мария Таслакова и още над 20 души от всички възрасти.

Преди броени дни ентусиастите изнесоха кръста до хълма и с усилията на над 15 човека успяха да го изправят  и монтират.

В следващите седмици кръстът ще бъде осветен с християнски ритуал.

Още от сега обаче мястото стана интерересно за посетители от региона. От хълмовете се открива невероятна гледка към  цялата Стремска долина – от Карлово до село Васил Левски и от Баня до Войнягово и Дъбене.

Момини гърди са най-интересното хълмисто образувание в Стремската долина, край него се е оформило  село Бегунци. Според местни краеведи хълмовете са били сушата в средата на голямо езеро, там са били откривани железни халки, за които в дълбоката древност са били връзвани лодки.

В по-ново време на Момини гърди са открити останки от траките – в големите каменни образувания  има следи от тракийски светилища, намирани са и фрагменти от керамични предмети  и монети.

Селото наброява малко над 400 жители, но в него кипи живот, разказват местните хора. Преди броени дни селото получи ценно дарение от своята съжителка Йорданка Мандражиева, която  е финансист. Тя дари на местното читалище „“Светлина-2013“ компютърна конфигурация, а кметицата на селото Мария Таслакова и читалищното ръководството  благодариха на Йорданка Мандраджиева за жеста.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Цонко

Цонко

24.10.2021 | 09:06

Добра кметица ,добри хора ,добро село ! Факт !

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?