Следвайте ни

Баня празнува 19 години от обявяването и за град

viber icon

Град Баня става пъстра лятна сцена за детски, младежки и фолклорни изяви, от сряда стартират проявите, посветени на празника на града. Тази година на 28 август за 19-ти път ще се чества обявяването на Баня за град. Празникът е под наслов „Обичам те, защото те познавам“.

В сряда, 25 август, детските летните работилници към читалище „Св. св. Кирил и Методий“ посвещават заниманията си на празника. Те ще преминат под девиза „Обичаме да творим“, а художничката Аглика Петрова ще помага на децата да пресъздадат своето настроение и идеи в картини и сувенири.

Вечерта в Баня ще гостува Младежкият драматичен театър „Матей Икономов“ от Сопот с пиесата „Земетръс“.

В четвъртък е програмата „Класика и фолклор” , с участието на децата в Летните занимания по танци. Редом с народните ритми публиката може да се наслади на младите таланти на Баня  Мила  Игнатова, която свири на виола и   Йоана Стоимирова - цигулка

 

Организаторите на празника канят деца и младежи в 10.00 часа на  Алеите пред Централна баня, за да нарисуват на асфалта своя роден град.

А в 11 .00 часа ще бъдат открити  интерактивни и образователни  игри в парка, разработени от Аглика Петрова и Евгени Петров.

Кулминацията на феста е на 28 август, събота. На тази дата през 2002 г. постановление на Министерския съвет 282 и с Указ на президента Баня става град. По този случай от 18.00 часа на площада ще бъде отслужен водосвет.

Специален поздрав към жителите и гостите на Баня ще отправят гайдарят Атанас Иванов и тъпанджията Мирослав Бичев.

От 19.00 часа започва традиционното фолклорно надиграване и надпяване „Средногорска плетеница“, в което участват групи от Петрич, Баня, Куклен, село Васил Левски, Сливен, Карлово, Ведраре.

 Малко преди полунощ празнични илюминации ще озарят небето над Баня.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?