Българчетата от Испания се сприятеляват с музей „Васил Левски“

Всяко българче, независимо къде  живее – тук или далече от България, да знае за Апостола на свободата – за нас, работещите в национален музей „Васил Левски“ това е  мисия. Това твърдят Виктор Комбов  и Даяна Методиева от музея в Карлово. Ето защо разстоянието от 2378 км между Карлово и Мадрид не им попречи да се срещнат с децата от българските училища в испанската столица и Фуенлабрада. Върнаха се  от там удовлетворени, че между българчетата, които посещават тези училища и музея на Апостола в Карлово е изградена близка връзка.

Фуенлабрада е град с население от около 200 хил. души. Част е от градската агломерация на Мадрид. Българското съботно училище там е създадено през 2010 г. и е клон на основаното през 2003 г. Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Мадрид. Първият  урок на младите музейни специалисти от Карлово е на 7 декември във Фуенлабрада. Срещат се с учениците от 1 до 7 клас и техните родители. 

На следващия ден сме в Българското неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Мадрид. То се намира в централната част на испанската столица – в един от най-оживените квартали на града – Чамартин, разказват Виктор и Даяна. В непосредствена близост са Българското посолство и прословутия стадион на футболния отбор Реал Мадрид – „Сантиаго Бернабеу“. Занятията ни там са отделни с двете възрастови групи –  от 1 до 4 клас и с деца от 5 до 7 клас. Освен уроците им в българските училища, които са веднъж седмично – в събота или в неделя, през останалото време учениците се обучават в испански учебни заведения. Тяхната програма е много натоварена, но те удоволствие се събират със своите сънародници. По този начин, освен че получават нови знания по различните предмети, свързани с България, практикуват и българския си език извън семейната среда, обясняват историците от карловския музей.

В двете български училища  ги посрещнали изключително топло, приготвили им и  изненади. Във Фуенлабрада техен домакин е г-жа Мадлена Будинова. Нейните ученици представят драматизация по творбата на Иван Вазов „Немили-недраги“, описвайки личността на Васил Левски. В Българското училище „Св. Иван Рилски“ в Мадрид директорката Петя Цанева, нейните колеги и учениците също  очакват  историците от музей "Васил Левски" с нетърпение. Един от малчуганите, посетил лятната работилница на музея в Карлово, разказва своите спомени за преживяното пред гостите и всички негови съученици.

По време на уроците децата са много активни - виждаме гора от вдигнати ръце при всеки зададен въпрос, свързан с Васил Левски, разказват Виктор и Даяна. За тях той е познат герой. Виждаме и негов портрет, закачен на стените в класните стаи и на двете училища. Всеки нов факт за Апостола учениците го приемат с интерес и го запомнят. Това установяваме накрая - при практическите задачи, обясняват те.

Музейните специалисти от Карлово също имат изненада за българчетата в Испания - малката изложба от фотографии на Васил Левски, които се показват в музея. Те им предоставят възможността отблизо от тези снимки да опознаят  лика  на Апостола, а след това и да си изработят картичка с него – с помощта на печатите от детската музейна работилница. По-малките подреждат и пъзели с изображения от музея и оцветяват тематични рисунки. Нещо, което със сигурност харесват и правят с желание. Сред тях е и ученикът, който решава да разкаже за своите впечатления от лятното си посещение в Карлово. Той предварително собственоръчно си е написал това, което споделя пред останалите.

Всичките ученици проявяват голям интерес към музея на Апостола, твърдят Виктор и Даяна. За тях това е святото място, където се е родил героят им Васил Левски – човекът, който ги кара да са горди от факта, че са българи. Много от децата вече са идвали в Карлово и са виждали къщата на Апостола, но други все още не са го направили на живо, а само чрез виртуалната разходка, която осъществяваме по време на уроците. На раздяла децата обещават, че при следващото си идване в България ще дойдат в музея в Карлово.

И наистина го правят. Въпреки че гостуването ни в Испания беше само преди няколко дни, веднага, когато се върнахме от там посрещнахме гостенка в музея - Мария от  мадридското училище. На 15 декември тя за първи път прекрачи прага на музея на Апостола в Карлово. С нея бяха и близките ѝ.

Това, че успяваме да събудим у децата интерес и да отделят от малкото си свободно време в България, за да дойдат и да видят къщата на Васил Левски, според нас е добър резултат от съвместната ни работа с училищата в чужбина. Това лято деца от българското училище в Кьолн, на което също гостувахме, ни посетиха, заедно със своите семейства. Сега това се случва и с учениците от Испания.  Всяко българче, независимо къде живее, трябва да знае за националния ни герой Васил Левски и да има повод да се гордее, че носи българска кръв в своите вени – за нас това е най-важното, смятат Виктор Комбов и Даяна Методиева.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?