Следвайте ни

Българчетата от Испания се сприятеляват с музей „Васил Левски“

viber icon

Всяко българче, независимо къде  живее – тук или далече от България, да знае за Апостола на свободата – за нас, работещите в национален музей „Васил Левски“ това е  мисия. Това твърдят Виктор Комбов  и Даяна Методиева от музея в Карлово. Ето защо разстоянието от 2378 км между Карлово и Мадрид не им попречи да се срещнат с децата от българските училища в испанската столица и Фуенлабрада. Върнаха се  от там удовлетворени, че между българчетата, които посещават тези училища и музея на Апостола в Карлово е изградена близка връзка.

Фуенлабрада е град с население от около 200 хил. души. Част е от градската агломерация на Мадрид. Българското съботно училище там е създадено през 2010 г. и е клон на основаното през 2003 г. Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Мадрид. Първият  урок на младите музейни специалисти от Карлово е на 7 декември във Фуенлабрада. Срещат се с учениците от 1 до 7 клас и техните родители. 

На следващия ден сме в Българското неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Мадрид. То се намира в централната част на испанската столица – в един от най-оживените квартали на града – Чамартин, разказват Виктор и Даяна. В непосредствена близост са Българското посолство и прословутия стадион на футболния отбор Реал Мадрид – „Сантиаго Бернабеу“. Занятията ни там са отделни с двете възрастови групи –  от 1 до 4 клас и с деца от 5 до 7 клас. Освен уроците им в българските училища, които са веднъж седмично – в събота или в неделя, през останалото време учениците се обучават в испански учебни заведения. Тяхната програма е много натоварена, но те удоволствие се събират със своите сънародници. По този начин, освен че получават нови знания по различните предмети, свързани с България, практикуват и българския си език извън семейната среда, обясняват историците от карловския музей.

В двете български училища  ги посрещнали изключително топло, приготвили им и  изненади. Във Фуенлабрада техен домакин е г-жа Мадлена Будинова. Нейните ученици представят драматизация по творбата на Иван Вазов „Немили-недраги“, описвайки личността на Васил Левски. В Българското училище „Св. Иван Рилски“ в Мадрид директорката Петя Цанева, нейните колеги и учениците също  очакват  историците от музей "Васил Левски" с нетърпение. Един от малчуганите, посетил лятната работилница на музея в Карлово, разказва своите спомени за преживяното пред гостите и всички негови съученици.

По време на уроците децата са много активни - виждаме гора от вдигнати ръце при всеки зададен въпрос, свързан с Васил Левски, разказват Виктор и Даяна. За тях той е познат герой. Виждаме и негов портрет, закачен на стените в класните стаи и на двете училища. Всеки нов факт за Апостола учениците го приемат с интерес и го запомнят. Това установяваме накрая - при практическите задачи, обясняват те.

Музейните специалисти от Карлово също имат изненада за българчетата в Испания - малката изложба от фотографии на Васил Левски, които се показват в музея. Те им предоставят възможността отблизо от тези снимки да опознаят  лика  на Апостола, а след това и да си изработят картичка с него – с помощта на печатите от детската музейна работилница. По-малките подреждат и пъзели с изображения от музея и оцветяват тематични рисунки. Нещо, което със сигурност харесват и правят с желание. Сред тях е и ученикът, който решава да разкаже за своите впечатления от лятното си посещение в Карлово. Той предварително собственоръчно си е написал това, което споделя пред останалите.

Всичките ученици проявяват голям интерес към музея на Апостола, твърдят Виктор и Даяна. За тях това е святото място, където се е родил героят им Васил Левски – човекът, който ги кара да са горди от факта, че са българи. Много от децата вече са идвали в Карлово и са виждали къщата на Апостола, но други все още не са го направили на живо, а само чрез виртуалната разходка, която осъществяваме по време на уроците. На раздяла децата обещават, че при следващото си идване в България ще дойдат в музея в Карлово.

И наистина го правят. Въпреки че гостуването ни в Испания беше само преди няколко дни, веднага, когато се върнахме от там посрещнахме гостенка в музея - Мария от  мадридското училище. На 15 декември тя за първи път прекрачи прага на музея на Апостола в Карлово. С нея бяха и близките ѝ.

Това, че успяваме да събудим у децата интерес и да отделят от малкото си свободно време в България, за да дойдат и да видят къщата на Васил Левски, според нас е добър резултат от съвместната ни работа с училищата в чужбина. Това лято деца от българското училище в Кьолн, на което също гостувахме, ни посетиха, заедно със своите семейства. Сега това се случва и с учениците от Испания.  Всяко българче, независимо къде живее, трябва да знае за националния ни герой Васил Левски и да има повод да се гордее, че носи българска кръв в своите вени – за нас това е най-важното, смятат Виктор Комбов и Даяна Методиева.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?