49

Багери свалиха нивото на речните дъна в Богдан и Каравелово с половин метър

За три дни - от петък до днес, багери продълбочиха речните корита в Богдан и Каравелово над 50 сантиметра. Тежката техника работи в най-проблемните участъци на Татлъ дере в Каравелово и Селската река в Богдан. Дейностите започнаха  след като коритата станаха опасни, задръстени от наноси от земна маса и кметът на община Карлово обяви частично бедствено поожение. Те продължават и тази седмица, обобщи заместник-кметът на община Карлово Николай Цветков.

Работата в Каравелово е съсредоточена в участъка на Татлъ дере , който започва от временния мост и върви в посока Средна гора към Янкин мост над стадиона. Това е най-опасната част от реката, която на 2 септември миналата година нанесе тежки поражения на над десет къщи, потопи и съсипа детската градина, читалището и местен ресторант. От петък там два багера изгребват наносите, довлечени от водата от Средна гора, инертната маса се извозва от три самосвала на две депа край  селото.

В Богдан багерът копае в коритото на Селската река над читалището. Земната маса се складира извън селото. След продълбочаване на коритото нивото на водата падна значително, посочи, заместник-кметът на общината Данка Люртова, която пряко ръководи дейностите по възстановяването на Богдан.

Ежедневно нивото на водата и състоянието на речните корита в двете населени места се следи от дежурен от Басейнова дирекция. Вчера и днес следобед няма заплаха от прииждането на вода и евентуално наводнение, стана ясно от разговора със зам.-кметовете на община Карлово.

Опасността земна маса отново да напълни реките обаче засега остава. Милиони кубически метри пясък и пръст висят около бреговете на Богданското дере, от което тръгва Татлъ дере и край водосбора на Селската река на Богдан. Докато тя не бъде премахната, всеки дъжд ще  я свлича и пълни реките с пясък.

Предстои през предстоящата седмица ръководството на община Карлово и областният управител да обсъдят мерки за разчистването на тази земна маса.

В същото време община Карлово подготвя обявяването на обществена поръчка за избор на фирма, която да проектира изграждането на речните корита, а след това и избор на изпълнител на строителството. Когато бъдат изградени стените и дъната на речните участъци, тогава водата ще изтласква наносите по течението и покачване на нивото на водата няма да е застрашително, коментира Данка Люртова.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?