49

Австрийски експерти помагат за разрушените речни корита в Карловско

Водещи австрийски експерти идват на помощ на община Карлово идната седмица. През три последователни дни – 14, 15 и 16 февруари, те ще  окажат помощ за решаването на проблемите на критичните места по селските реки в Каравелово, Богдан и Слатина. Заедно с български специалисти те ще направят оглед на местата, от които в речните корита продължава да се свлича земна маса. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на областния управител Ангел Стоев и кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. В обсъждането и намиране на решение на проблема ще участват още експерти от МОСВ, МРРБ, Министерството на земеделието и МВР, заяви областният управител. 

Усилията на държавата от тук нататък ще бъдат насочени  речните корита да бъдат приведени във вид, който да не позволява наводнения и бедствия при проливни дъждове.

Областният управител и кметът на община Карлово провериха как се осъществяват дейностите по възстановяване на инфраструктурата след наводнението и какви са условията, в които живеят хората в Богдан Каравелово и Слатина.

След приключване на дейностите по разчистването, които бяха огромни по мащаби, сега усилено се работи по  проектиране на възстановяване на инфраструктурата и реалните дейности за това.  И едните, и другите дейности се извършват по Закона за обществените поръчки. Ние разбираме притеснението на хората  и необходимостта проблемите да се решат бързо, това е и мое желани и на премира Гълъб Донев, но има Закон за обществените поръчки и трябва да работим по него, заяви областният управител. Този закон ни задължава да спазим технологични срокове, през които на част от нашите съграждани се струва, че не се работи. Но това времето, през което избираме проектанти, съгласуваме ги и след избор на изпълнител на дейностите  започва работа, допълни Кабаиванов.

Той отчете, че са приключили обществените поръчки за временния мост в Каравелово, за детската градина в селото и за уличното осветление, както и процедурата за проектиране на речните корита в Каравелово, Богдан, Слатина и Карлово. До 15 дни трябва да са готови проектите. Междувременно вървят процедурите по избор на изпълнители за определени улици в Богдан, Каравелово и Слатина.  Общо  броят на обществените поръчки  за новоднените села ще бъде над 40, заяви Кабаиванов.

Продължава финансовото подпомагане на община Карлово за възстановяване на инфраструктурата в наводнените села. До този момент  държавата е предоставила на община Карлово за възстановителни дейности над 12 милиона лева. С тях е разплатена дейността на фирмите за разчистването и започна проектирането. Според разчетите за община Карлово през 2023 г. ще са необходими още около 60 милиона лева. Следващият транш ще е от 9 милиона за изграждане на речните корита в Богдан, Каравелово и Слатина.

Община Калояново също много  пострада от наводнения, тя ще получи 5 милиона лева.

Всички хора и в трите бедстващи села са получили в пълен обем помощите, които им се полагат след бедствието, е оценката на областния управител.  Ангел Стоев похвали община Карлово за създаването на Обществен съвет за управлението на даренията и работата и припомни, че досега хората са получили над 1.9 хиляди лева и над 500 000 материални помощи – основно от фирми дарители и частни лица и от държавата в лицето на Българския енергиен холдинг, който дари 212 климатика. Той поздрави община Карлово за решението на ръководство да плаща тока на хората, които живеят във фургоните.

В този момент Община Карлово консултира  18 домакинства, чиито домове имат сериозни конструктивни проблеми, причинени от наводнението на 2 септември. Администрацията ще подготви техните документи и ще ги внесе в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане с предложение тези хора да получат парична помощ, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
мале

мале

09.02.2023 | 16:05

До там ли я докарахме австрийци да ни помагат за справяне при голям дъжд с две дерета/ нещо намирисва за пиар - идват местни избори ..

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?