46

Асоциацията на българските училища в чужбина посвети ден на Васил Левски в Карлово

 Асоциацията на българските училища в чужбина посвети един ден от годишната си конференция на Васил Левски. Тя е един от участниците в реализирането на националната програма за отбелязване на 150 години от гибелта на Апостола с много интересни инициативи и проекти - общи и на отделни училища в различни точки на света.

Нова  програма за нашите училища в чужбина, наречена „Неразказаните истории на българите“ представи  в Карлово Наталия Михалевска -  началник на кабинета на министъра на образованието и науката. 

Сред първите посланици на тази програма е Хайгашод Агасян, който подари своя песен "Пътят на България" и поздрави с нея участниците във форума.

Деца от Музикална школа "Карловойс" поздравиха всички участници за "Добре дошли" с песен за Левски и китка от български народни песни - Ева Хаджийска и Харитина Иванова, Александра Арабаджиева и Дария Димитрова.  Те им подариха CD със свои изпълнения. Антон Минев - зам. кмет на Карлово, и Дора Чаушева - директор на НМ "Васил Левски", приветстваха българските учители, дошли в родния град на Левски от различни страни и различни континенти.

Много награди на участниците в двата конкурса на асоциацията връчиха председателят Петя Цанева и доц. Адриана Любенова - във видеоконкурса по повод 150 г. от смъртта на Апостола и в проекта за превод на книжката “Левски в детските очи” на проф. Иван Стоянов, преведена от ученици на 16 езика. Писмо с благодарност към учители и ученици изпрати неговата съпруга Тодорка Стоянова.

Срещата на българските учители в Карлово завърши в национален музей “Васил Левски“.

С много от участниците в конференцията сме имали нашите уроци през годините назад - гостувахме и реално, и виртуално, а сега те бяха наши гости, сподели Дора Чаушева, директор на музея.

Те разгледаха музейния комплекс, временните изложби, гледаха филма "Когато Дякона срещна Апостола" на журналистката Велислава Дърева, след което  си направиха снимка за спомен, а на раздяла получиха подаръци. 

До следващите уроци през новата учебна година, пожела на участниците в конференцията Дора Чаушева. Тя допълни,че ги очаква с нови посещения на учениците,  но вече реално в музея в Карлово,  по националната програма "Образователни маршрути", каза още Дора Чаушева.

Гостите минаха по старите улички на Карлово и други места, свързани с Левски, на път към паметника, където поднесоха своите цветя и се поклониха пред Апостола - героят, за който през следващата  година отново ще разказват на българчетата по света.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?