Следвайте ни

Археолозите с вълнуващо откритие в античния СПА комплекс в Хисаря СНИМКИ

Това е нов етап в разкриването на Римските терми, заяви директорът на Археологическия музей в града доц. д-р Митко Маджаров

viber icon

Археолозите навлязоха в нов етап от разкриването на Римските терми в Хисаря. Вчера екипът на доц. д-р Митко Маджаров разкри голяма част от отоплителната система на античния СПА комплекс - хипокауст. Съоръжението бе търсено методично от археолозите през последните пет години, когато последователно бяха открити помещенията с басейните и залата за ароматерапия и масажи. То обаче се оказа затрупано с огромно количество пръст и строителни отпадъци под последното разкрито помещение – аподитериума -  съблекалнята на термите. 

Екипът работи при изключително трудни условия – във вода и кал на около три метра под съвременното ниво на терена. 

Трябваше да изхвърлим десетки кубически метра пръст, примесена с обилно количество вода и други материали, за да достигнем до отоплителната система, разказа доц. д-р Митко Маджаров.  Част от дейностите по изгребването на пръстта се извършват с малогабаритна техника, но основно работата е на хората от екипа, които газят кал и вода.

Римляните са изграждали два вида отопление – с топъл въздух, който е минавал по тръби и отоплявал пода на помещението, и с гореща минерална вода, каквото е в термите в Хисаря.

Отоплителната система е била изградена от тухлени колони, слепени с хоросан. Тези колони завършват с малки сводове, които се кръстосват перпендикулярно и над тях се изгражда  тухленият под. Топлата вода се е движела между колоните под пода, отдавала е топлина на тухлите и помещението се е затопляло приятно през зимата. Посетителите на термите са се подготвяли да влязат в залите с басейните в приятна обстановка. Те оставяли дрехите си в уютната и топла съблекалня и са се отправяли към някоя от залите с басейните. 

В другите зали не е било необходимо да се изгражда отоплителна система, тъй като в тях е имало басейни с топла вода, а от това температурата на въздуха е била отлична за водните процедури, на които са се отдавали древните.

Откриването на отоплителната система е важен етап от цялостната работа, която осъществяваме вече 27 години, заяви още доц. Маджаров. В хора на нейното откриване археолозите попаднали на голяма подземна галерия, която е изграждана на по-късен етап и е свързана с отводнителната система на античния СПА комплекс.

В следващите няколко дни с металотърсач ще бъде претърсено огромното количество пръст, извадено по време на този археологически сезон. 

Много ценни като част от целия комплекс са няколкото арки – на прозорци  на южната фасада, и на входа от изток. Тези конструктивни елементи показват великолепието на Римските терми. 

Тази част на термите ще бъдат частично реставрирани и консервирани и показани във възможно най-добрия начин, както е експонирана останалата част от древния комплекс. Това ще стане по проект на община Хисаря.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

16.10.2020 | 15:10

Левашка работа е тая Марица, ей! Едни снимки не могат да поставят правилно на сайта. Некадърни са като правителството, което постоянно защитават.

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?