Следвайте ни

Археолози разкриват преддверието на Римските терми в Хисаря

viber icon

Археолози започнаха проучване на  югозападната част на Римските терми в Хисаря, очакванията са в тази зона на античния СПА комплекс да се разкрие неговото преддверие. Археологическият сезон е осигурен с 25 хиляди лева от Министерството на културата. Ведомството финансира проучването на Римските терми четвърта поредна година.

В хода на проучването на тази част от термите ще бъдат доразкрити отоплителната система на обекта, както и водоснабдителната мрежа, която е отлично запазена и действаща. Тя и сега зарежда петте басейна, разкрити  в последните  археологически сезони.

Според директора на Археологическия музей в Хисаря доц. д-р Митко Маджаров е много вероятно да бъдат открити  и други ценни находки от вътрешната украса на СПА комплекса. Основания за очакванията дават лъвската глава, оброчната плоча и други мраморни елементи, намерени от археолозите  досега.

Римските терми са сред трите  най-големи и отлично запазени  антични СПА комплекси  в света заедно с  един обект  в Англия и един в Алжир. Разкриването на Римските терми в Хисаря започна преди 25 години, обектът привлича хиляди туристи през цялата година. Той бе частично реставриран и консервиран по проект на община Хисаря. Римските терми ще продължат да се развиват като туристическа атракция. Заедно с Южната порта на крепостна стена и Кулата в североизточната част , те са включени в нов проект на общината за 10 милиона лева.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?