49
Следвайте ни

Археолог разкри къде се е изпичал хлябът преди 5000 години СНИМКИ

viber icon

Повече от три праисторически селища отпреди 5000 години лежат едно върху друго в полето край карловското село Богдан. На всеки етап от развитието им в тях е кипял живот, те са имали добре уредена стопанска част, в която се е съхранявало зърно и се е приготвяла храна. Близостта им във времето се потвърждава от откритите съоръжения и находки. Това разказа пред „Марица“ археологът Мартин Христов от Националния исторически музей, който трети сезон проучва обекта. Със сигурност той се датира в ранната бронзова епоха, която обхваща периода до средата на третото хилядолетие преди Христа.

Археологическите проучвания са финансирани от Министерство на културата, както през предходните, така е през настоящият археологически сезон.

Праисторическото селище край Богдан е било в активни връзки с другите съществуващи по това време в долината на Стряма селища.  Едно от тях е в местността Саровка край Дъбене, до което през 2004-2017 година Мартин Христов откри огромно обредно поле, посипано с над 20 хиляди дребни златни предмети, дар на древните хора към техните богове и некрополът на селището.  Между селищата в тази епоха е имало активни връзки, а до селището край Богдан, както и до останалите,  са стигали хора и предмети от земите на днешната Северозападна България, както и от селищата в могилите Юнаците, Пазарджишко.

Миналата година археологът работи на терен от около 60 - 80 квадратни метра край Богдан. Тогава той  разкри първия културен пласт. На дълбочина само около 40 см бяха открити пещи за приготвяне на храна, огнище и фрагменти от керамични предмети, украсени с черти и фигури, характерни за епохата. Тази година проучванията продължиха в дълбочина и само на около 30 сантиметра под първото ниво ясно се очерта втори пласт. Той разкрива аналогична дейност на обитателите с времето от първия разкрит пласт. Профилът показва, че има и трети слой.

В разкритото този сезон второ ниво ясно се вижда, че става въпрос за стопанска част на селището – вероятно къща или голям навес, обясни Мартин Христов. На значителна площ, от която е разкрита само една част с широчина 13 метра, се вижда добре подравнен и измазан с глина под. След измазването му, за да бъде заздравен,  той е бил изпечен – това  е ставало с посипването на сухи съчки, които са се палили. Върху този под в едно от разкритите пространства открихме четири  зърнохранилища и още едно в следващото проучвано пространство. Четири от тези зърнохранилища са с кръгла форма, с диаметър около 1 метър и височина до около 50 см. Едно от тях е с квадратна форма с приблизително същите размери. Били са покрити с капаци. Изграждани са били от глина направо върху пода, след което, за бъдат заздравени и оцелеят дълго време,  са били изпичани. В непосредствена близост до тези зърнохранилища открихме пещ,  в нея праисторическите хора са  изпичали хляб и са си  приготвяли храна, посочи Мартин Христов.

В другото проучвано пространство, на разстояние от 4-5  метра  археологът попаднал на още една пещ. Тя също е с диаметър около 1 метър и купол с височина около 50 см. Тя обаче е била изградена под навес. Стрехата на навеса е била подпряна на дървени колове, подредени в полукръг около пещта. Коловете са били забити на разстояние 70 см един от друг. Дупките от тях са отлично запазени в земните пластове.

Рано е да се правят изводи за значението на това откритие, проучването на  селището ще продължи и през следващите години. Но то със сигурност ще даде ценна информация за епохата и ще покаже връзките на това население с селищата в Стремската долина и територията на днешна България, а и извън нея, смята археологът.  Засега със сигурност може да се твърди, че това място е било обитавано в дълъг период от ранната бронзова епоха, а съоръженията  и находките, които открихме сочат, тук е имало активен живот, коментира Мартин Христов.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?