Следвайте ни

Археолог откри селище на 5000 години край Карлово СНИМКИ

viber icon

Селище на 5000 години откри край Карлово археологът Мартин Христов от Националния исторически музей. То е от времето на ритуалните структури край Дъбене, където археологът откри златното съкровище през 2004-2007 г.  Селището се намира в землището на Богдан и е хронологично свързано както с това в Саровка край Дъбене, така и с обитавани по това време места в района на река Стряма. То е съществувало преди и около средата на третото хилядолетие преди Христа и по събраните досега доказателства, е съвсем малко по-ранно от времето на ритуалните структури край Дъбене, в които бе открито съкровището.

През този археологически сезон Мартин Христов откри над десет пещи - огнища, които са били използвани от обитателите на селището. Всички те са изградени на площ от около 160 кв. метра – теренът, който през този сезон бе проучван от археолога. Наличието на толкова голям брой съоръжения на минимална площ, изградени  в близост едно до друго, дава основание първоначално да се оформи хипотезата, че става въпрос за стопанската част на селището, в която се е приготвяла храна, изпичал се е хляб от зърнените култури, които древните отглеждали – пшеница, лимец. Много е вероятно в пещите също така да са се изпичали глинени съдове.

Огнищата са изградени върху подиуми с височина около 10-20 см, подът и куполът са измазани с глина. Край пещите се намират фрагменти от керамични съдове – черни и червени, украсени с черти, триъгълници, квадрати, характерни за епохата. Сглобените парчета оформят купи, чаши, паници. Ясно се вижда, че една от пещите е била съзнателно разрушена – куполът и е разбит и лежи стоварен в средата на огнището, а наоколо има фрагменти от глинени съдове.

Сред парчетата  открита на обекта керамика има и такива, които са много близки с керамика от средата на третото хилядолетие преди Христа, открита на територията на днешната Западна и Северозападна България. Това говори за много близка връзка между селището край Богдан и селищата в онези райони и означава, че между тях е съществувала активна дейност – керамичните съдове или са били вероятно внесени от западните райони тук, или обратното.  Или пък става въпрос за съвместно производство. По-детайлно изследване на находките ще докаже едната или другата теза, както и как точно се е извършвало движението на тези предмети.

Мартин Христов проучва древното селище в Стремската долина от 2018 година. Археологът попаднал на него при обследване на голяма част от района.  Той провежда разкопки там  за трета поредна година и намерените находки – пещите и керамиката са само на около 50 см от повърхността на земята. 

Досега на разкопания участък край пещите не намираме стени на къщи. Най-вероятно причината е, че все още сме на много малка дълбочина, коментира Мартин Христов. Ако намерим следи от стени на къщи това ще даде повече информация за характера на този обект – дали става въпрос за стопански част, както и ще ни насочи да търсим жилищата на древните обитатели, обясни археологът.

Проучванията на терена ще продължат в дълбочина, но още от този слой се вижда, че става въпрос на няколко културни пласта – има находки, които показват, че под  пещите, под този слой има друг, който предстои да изследваме и да видим какво е било селището под това, което разкриваме в момента, разказа Мартин Христов. Засега знаем малко само за стопанската дейност на  обитателите на това селище. Какъв е бил битът, какъв е бил обменът с другите селища в долината на Стряма, какъв е бил духовният им живот – как са почитали природата и своите богове – са въпроси, чиито отговори ще търсим при следващите археологически проучвания, коментира още Мартин Христов.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

zia

zia

29.10.2020 | 04:35

Моят приятел печели 77 долара на час на лаптопа. Уволнен е от работа преди 5 месеца, но миналия месец спечели $ 10258, като просто работи от вкъщи с програма, която намери онлайн. Това е, което той прави ... Изпробвайте сами===>>>Careerclub9.com

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?