71

АПИ спря проекта за Черния мост край Калояново, жителите на протест

Жители на Калояново и на съседните села от общината подготвят протест срещу стопирането на проекта за изграждане на нов мост на мястото на Черния мост по пътя за Хисаря. Очаква се към протеста да се присъединят и жители на населени места от Община Хисаря. Ще затворим моста за три дни в петък, събота и неделя, когато към СПА хотелите в Хисаря и Старосел пътуват стотици автомобили, заяви кметът на община Калояново Младен Кичев. Датата на протеста ще изберем в следващите дни, уточни той.

Процедурата за избор на изпълнител на проекта за нов мост на мястото на старото и тясно бетонно мостово съоръжение бе внезапно прекъсната в нейната последната фаза. Както „Марица“ писа, в началото на февруари бе одобрен проект на стойност 1.43 млн. лева за изграждане на нов мост. Тя бе провеждана от Областно пътно управление в Пловдив. Оказа се обаче, че бившият вече директор на Агенция пътна инфраструктура Ясен Йорданов е спрял избора на изпълнител с намерението ведомството да обяви нов конкурс.

Директорът на АПИ Ясен Йорданов обаче бе освободен от служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова с мотива за  установени с вътрешен одит негови незаконосъобразни действия, някои от които се отнасят за  незаконосъобразно увеличение с анекси на стойностите по договорите от 2022 година с до 50 на сто, уточняват от ресорното ведомство.

А проектът на обновяване на Черния мост потъва в неизвестното.

Кметът на Калояново Младен Кичев правил десетки опити да се свърже с АПИ и получи информация дали ще има нов мост по пътя за Хисаря, но позвъняванията му останали без отговор. 

Явно скоро няма да имаме нов мост, притеснен е Кичев, който положил много усилия да бъде одобрен проект за ново пътно съоържение. Изключително съдействие оказали  областният управител Илия Зюмбилев и директорът на Областното пътно управление в Пловдив Петър Попов.

За жителите на региона е важно, че засега изграждането на нов мост няма да състои, а необходимостта от него е ясна от преди 50 години, заяви  Младен Кичев.

Няма човек от региона и който да  е пътувал по този път и да не е наясно, колко е важно така нареченият Черния мост да бъде заменен с нов, припомни той. От пет месеца към кмет, за това време на моста станаха 20 катастрофи. Във времето назад при произшествия там има загинали хора. Пътуването по пътя през Черния мост е и рисковано, и неудобно. Заради необходимостта автомобилите да се изчакват, в пикови часове се събират колони  до разклона за пътя Карлово-Пловдив. Всеки ден хората ме питат кога ще почне изграждането на новия мост. Бе планирано той да бъде готов за пет месеца. Недоволството на   населението на региона от спирането на проекта расте, заяви още Младен Кичев.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?