Следвайте ни

Антоанета от Дъбене: Скоро ще се питам маска ли да купя, или хляб

viber icon

Заповедта на министъра на здравеопазването за задължителното носене на маски изправи на нокти част от гражданите в региона. Хиляди не могат да си набавят маски поради липсата им в аптеките, други твърдят, че пет лева за маска на член на семейството е проблем и скоро ще бъдат изправени пред дилемата да купят маска или хляб. Изцяло под въпрос е осигуряването на предпазни маски в ромските махали. Кратко репортерско проучване на екип на „Марица“ представя опасенията на гражданите, че няма да успят да спазят заповедта и има вероятност да получат глоба от 5 000 лева.

Няма ром с маска, това бе категоричният отговор на кмета на Кърнаре Боньо Бонев. Както е известно ромите в Кърнаре са едни от най-бедните от тяхната общност  в региона. От днес на бензиностанцията край селото продават маски по 5 лв. бройката, каза още Боньо Бонев. Мислите ли, че след като не работят цяла зима, и не се очертава да работят на полето  още неизвестно колко дълго време, че те ще дадат пари за маска?  От тази седмица затвори и машиностроителният цех край селото, в който работят десетки хора от Кърнаре. Те нямат пари за маски, откъде ще вземат 5 000 лева за глоба, пита кметът Боньо Бонев.

Точно противоположна е картината в съседното село Христо Даново. То  стана  за пример, защото 90 процента от жителите му изрядно носят предпазни маски и никой там не се страхува, че може да бъде глобен 5000 лева, затова че не е спазил заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Това заяви пред кореспондента на „Марица“ Севдалин Янков,  кмет на подбалканското село с компактно ромско население. Почти няма ром без маска, категоричен  е той.

Дори аптекарката на съседното село Розино, което е най-голямото в региона, се впечатлила от изрядността на ромите от Христо Даново и ги похвалила.

Част от жителите на селото сами ушиха маските си от подръчни платове, каза кметът Севдалин Янков. В Христо Даново има жена, която още от първите дни на кризата с коронавируса започна да шие маски на всички срещу едно левче. Така повечето хората се сдобиха и са и много благодарни. 

Близо 3000 роми от Розино, най-голямото село в Подбалкана, няма от къде да се снабдят с маски, твърдят в селото.

Носенето на маски е проблем не само за ромите. А аптеките в региона трудно се намират и маски, и ръкавици. Маските са между 3 и 5 лева, те са от три слоя памучен  плат и могат да се перат.  Не във всяко село обаче има аптека, а за много от хората да си ги набавят или ушият е проблем.

Живеем на село и няма от къде да си купим маски, коментира Антоанета Тенева от Дъбене, авторка на книги за деца и активна общественичка. Ние сме самоосигуряващи се лица, в края на февруари отворих малък магазин в Карлово, който само след две седмици се наложи да затворя поради кризата с коронавируса. Децата си останаха вкъщи, ние също, обречени сме на фалит. И ако, представете си, нямам пари за маска, то откъде  ще имам 5000 лева за глобата, която ще ми бъда наложена, риторично пита Антоанета. Не е ли редно преди да бъде издадена заповед за задължително носене на маски, да бъдат подсигурени за всяко домакинство предпазни средства, настоява тя. Аз съм за строгите мерки срещу заразата, но нека държавата се погрижи и за обикновените хора, казва тя.

Уших маски за мен и съпруга ми, вчера след като чух заповедта по телевизията, уших и на роднините, сподели Мария от Карлово.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?