Следвайте ни

Аниматорки в туризма майсторят коледни ангелчета от глина

viber icon

Месец преди Коледа аниматори в Бухаловия хан в Карлово станаха занаятчии, те напълниха единствената отворена за посетителите зала с коледни и новогодишни сувенири. Мадлена Шахънска и Мария Василевска сами произвеждат играчки от глина и плъстена вълна, за да зарадват посетителите в Бухаловия хан, който е Център за занаяти в комплекс Старинно Карлово. Още през пролетта двете аниматорки завършили курсове по грънчарство и плъстене на вълна в Стария град в Пловдив и вече умело работят с материалите и създават атрактивни сувенири. Жените избрали тези занаяти и заради възможността да ги упражняват – в Бухаловия хан има грънчарско колело и оборудвана работилница. Намира се и хубава вълна за изработка на фигурки от нея.

Има възможност аниматорите да се обучават, за да научат различни занаяти, разказва Деспа Ненова, ръководител на ТК Старинно Карлово. Така в по-голяма степен са полезни в работата – освен да развеждат туристите, те сами произвеждат сувенири за комплекса и демонстрират изработката им пред посетителите.

 Две от жените пожелали да завършат курсове и да развиват своите нови умения. В  ситуацията на извънредната епидемична обстановка, когато Бухаловия хан и останалите обекти от комплекса са затворени за посещения, Мадлена и Мария  работят усилено и пълнят щандовете.

Тяхно решение е да изработват от глина коледни ангелчета. Оформят ги на грънчарското колело, изпичат ги по утвърдената технология и ги оцветят в бяло. Фигурките напомнят старинните играчки за елха от началото на 20-ти век. 

Много успешно допълнение към коледната украса, която Мадлена и Мария изработват за Бухаловия хан са играчките от плъстена вълна. Те изцяло се оставят на фантазията и на уменията си. Мадлена си хареса да изработва впечатляващи оранжеви тикви, Мария се придържа към коледната тематика.

Останалите аниматори се посветиха на изработване на сурвачки. От вчера те разполагат с десетки дрянови клончета, дарени от собствениците на карловски дворове. В работилницата спазват изцяло народната традиция при украсата им – червен вълнен конец за здраве, наниз сушени плодове и пуканки за богата реколта.

Имаме готовност да напълним една зала – библиотеката в Бухаловия хан, с произведения на майсторите занаятчии, сподели Деспа Ненова, ръководител на ТК Старинно Карлово. В хана са разположени занаятчийските работилници на майсторките Галина Симеонова – калоферска дантела, Десислава Баракова – тъкачество и плъстена вълна, Димитър Димитров – дърворезба, тук работят още майстори по плетиво, по бродерия, дървообработване. 

Ако на 21 декември мерките срещу разпространението на коронавируса бъдат отменени, тогава ще има възможност да отворим залата с майсторските произведения и карловци и гостите на града ще могат да се насладят на таланта и на анитматорите, и на занаятчиите. Засега обаче е отворена само една зала със сувенирите и сурвачките, които произведохме със собствени сили.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?