Следвайте ни

Ангели с пагони спасяват хора в беда

viber icon

Горд съм да ги водя и да бъда на десния фланг, казва за военнослужещите от 61-ва Стрямска бригада техният командир бригаден генерал Деян Дешков.

 

Те са елитните воини на Сухопътните войски на Българската армия, обучени да бранят територии и мира. Част от мъжете и жените от това формирование са участвали в мисии в горещите точки на планетата - в Ирак след началото на 2003-та и в Афганистан от десет години насам.

Част тях са патрулирали в Косово още в края на 90-те. Всички, които и днес са в състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, се обучават ежедневно да бъдат първокласни войници, но се учат и да спасяват живот.

В ежедневието им има  много адреналин - тътен на стрелби, грохот на метал и на тежки машини. Те обаче имат благородни сърца, не се боят да поемат риск и когато са в униформа, и в цивилния си живот, за да спасяват хора в беда. "Горд съм да ги водя и да бъда на десния фланг", казва за военнослужещите от 61-ва Стрямска бригада техният командир бригаден генерал Деян Дешков.

Инструкторът Дамянов - точният човек на точното място

За мъж на средна възраст от Карлово на 18 декември 2019 година санитарният инструктор от 61-ва Стрямска бригада Димо Дамянов се оказва точният човек на точното място. Мъжът загубил съзнание пред ветеринарна аптека „Триовет“ в града. Дамянов заедно с ветеринарния техник Радостина Дойкова се заема да окаже първа помощ на пострадалия, докато дойде линейка.

Благодаря за отзивчивостта, човечността и благородството на санитарния инструктор Димо Дамянов, написа след благоприятния изход Радостина Дойкова в писмо до командира на бригадата - бригаден генерал Деян Дешков. Без него нямаше да се справим успешно, увери тя.

 

Ефрейтор Кънев даде втори живот на колабирал мъж

Ефрейтори от 61-ва Стрямска бригада дадоха втори живот на 25-годишния Радослав Русев от фирма, базирана в Розино, няма и месец от драматичната случка с щастлив край, която се разигра на метри от учебен полигон „Анево“. Докато рейнджърите от няколко подразделения провеждаха мащабно учение със стрелби и многобройна бойна техника, ефрейтор Марин Кънев видя паднал на подбалканския път мъж. Човекът бе в безсъзнание и следващите 20 секунди бяха решаващи за живота му. 

"Осигурявах полигон „Анево“ по време на учението на наши военнослужещи там - разказва ефрейтор Кънев. - Когато видях падналия в несвяст мъж, изтичах до него, веднага повиках медицинския екип, който осигуряваше учението на полигона", сподели още рейнджърът. Той повикал колегите си Чавдар Караджов и Борислав Лилов от зенитно-ракетния дивизион, които били наблизо.

Караджов два пъти досега спасявал човек, който си е глътнал езика - направил и го и този път. Старшина Любка Игнатова оказала помощ на пострадалия и подала сигнал за линейка на тел. 112.

Оказало се, че младежът загубил съзнание и си глътнал езика, докато сам, пряко силите си в горещия ден сменял огромна гума на трактора, който обслужвал.

Като ангел-хранител до него се оказал ефрейтор Марин Кънев.

 

Ефрейтор Върбанов извади паднало в река момиченце

Ефрейтор Никола Върбанов получи благодарността на родителите на 11-годишната Теменуга от Сопот задето даде втори живот на момичето. На 10 март преди година Върбанов влезе в езерото под водопад Сучурум в Карлово, за да извади полуживото дете, чието телце бе мятано от буйната Стара река.

Драмата се разиграва надвечер в района на водопада. Ефрейтор Никола Върбанов и приятелят му Тони Танчев, състезател по класическа борба,  с приятелките си Радина и Станимира били на моста над Стара река пред водопад Сучурум. Никола видял във водата детска розова раничка, а после телцето, подхвърляно от буйната река. Рейнджърът скочил и я  извадил - момиченцето било посиняло, нямало пулс и не дишало.

"Може би три минути му правих сърдечен масаж, а Тони го обдишваше. Това време ми се видя цяла вечност - разказа по-късно ефрейтор Върбанов. - Най-сетне усетих пулса, детето си пое въздух", спомня си войникът. Майката на Теменуга - Мая Панайотова, рехабилитатор в сопотската болница и поетеса, посвети на спасителите стихотворение. Никола Върбанов бе удостоен с приза „Доблест“, учреден от сдружение „Артилерия - „Ген. Владимир Вазов“ - Плевен за спасен човешки живот.

Този ден 11-годишното момиче отишло със своите приятелки на разходка край водопад Сучурум. Вместо да гледат буйната пролетна река от моста, Теменуга, Здравка и Доника поели по екстремната пътека край реката, опасна дори за опитни планинари. Теменуга се подхлъзнала и полетяла в реката, а Здравка и Доника останали изолирани в реката до тъмно вечерта, докато ги намерят спасителите.

Младоженци даряват пари от сватбата

В навечерието на своята сватба -  най-вълнуващия ден в живота на редник Петко Томанов от III механизиран батальон  на 61-ва Стрямска бригада и неговата очарователна годеница Мирослава, те решават да направят един благороден жест.

Обръщат се към своите близки, поканени на сватбата им, с молба отделените пари за цветя на младоженците да бъдат поставени в кутия по време на тържеството, за да ги дарят заедно на дете в нужда.

Събират се 900 лева, които Петко и Мирослава предоставят за лечение на дете от Сопот, страдащо от церебрална парализа и епилепсия. Направихме го не за да ставаме известни, а за да ни последват повече млади хора, заявиха младоженците.

Да заловиш бандит

На 9 август миналата година старши сержант Цвятко Делков от щабен батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада предотвратява извършване на престъпление. Той задържа и предава на полицията мъж, който току-що е нападнал жена в Карлово и е откраднал портфейла <210> с пари.

 

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?