Следвайте ни

Американка поби трибагреника на къщата си в Орегон

viber icon

Сестрата на загиналия пилот Дейвид Кингсли до Сухозем е завещала и на синовете си да пазят българския флаг

Мемориалът на летеца и загиналите 7 жители от средногорското село е вдигнат срещу църквата на мегдана

Българският трибагреник се вее редом с американското знаме на  една къща в американския щат Орегон. Той бе поставен на фасадата и  през 2004  година и ще остане там, докато  къщата има обитатели. Ще го пази сестрата на пилота от Втората световна война лейтенант Дейвид Кингсли ​- докато е жива. След това ще го пазят синовете й, а когато  вятърът и дъждът разкъсат знамето, техните потомци  ще намерят същите платове ​- бяло, зелено и червено, ще ушият същото знаме и ще го завещаят на своите синове. Това обеща сестрата на американския летец, когато преди 16 години дойде заедно със съпруга си в състава на официална американска делегация в средногорското село Сухозем, за да участва в церемония за откриване на паметника на загиналия й брат.

Това разказва Нейчо Неделчев, кметски наместник на Сухозем през периода 1999-2005 година. На него се паднала  честта да организира построяването на паметник на загиналия американски летец и церемонията по откриването му. Това се превръща в едно от най-значимите събития в живота на о.з. полковника от Строителни войски, макар че в дългата му биография като командир на строително поделение в Пловдив е записано построяването на важни държавни обекти.

Дейвид Кингсли е американски летец  от Втората световна война, изпратен с екипаж на мисия в Румъния и България. Той  е загинал до Сухозем на 23 юни 1944 година, когато приключвал боен полет. Бил в американската „летяща  крепост“  B-17 и се връщали от бомбардировки над Плоещ в Румъния. В района на Стара планина  била застигната от четири изтребители „Месершмит“ от военното летище Марино поле край Карлово. Три от машините  били управлявани от български военни, а едната - от германския пилот-инструктор майор Кюле,  който обучавал летците в Марино поле. Самолетите успели да свалят „летящата крепост“, в която имало десетчленен екипаж. Девет от офицерите  се спасили, загинал само бордовият инженер лейтенант Дейвид Кингсли. От пламъците на горящия американски  самолет и от парчетата му  в местността Алабаир загиват  и седем души от рода Дуралийски от Сухозем.

През 2000 година в Сухозем дойдоха група американски военни, придружавани от наши офицери, разказва Нейчо Неделчев.  Тяхното желание бе в селото да бъде поставен паметен знак на загиналия през Втората световна война американски летец лейтенант Дейвид Кингсли. Решението за това е на Конгреса на САЩ, обявил Кингсли за герой. Американската страна  предложи да финансира изграждането на паметника, ние щяхме да предоставим терена, продължава Неделчев.

През следващите няколко месеца свои проекти разработват  и американците, и кметството в Сухозем. Кметският наместник се обръща към  архитект Весела Дечева от Пловдив, в нейния екип са  съпругата на Неделчев - София Неделчева, и арх. Райна Бекирова. А когато двете страни - американци и българи, се събират,  всички ахват от нашия проект. Той почита паметта и на загиналия летец, и на седемте жители на селото, станали невинна жертва на войната.

В паметника е вградено оцелялото крило на американския самолет, другата част е копие на второто крило. Междувременно по предложение на работната група Конгресът на САЩ допуска в паметника да бъдат записани и имената на седемте невинни жертви от Сухозем. 

Мемориалът е срещу новопостроената само година по-рано църква „Света София“ в Сухозем. 

Двата обекта ​- църквата и паметника, ги дели селската река, но ги свързва единственият мост над нея. Това са символи,  които не са случайни, казва Неделчев. От едната страна на реката е символът на вечния стремеж на човека да полети, от другата ​- мястото за молитва и опрощение.

Откриването на паметника е насрочено за 23 октомври. Ден по-рано лично тогавашният американски посланик Джеймс Пардю се обажда на Неделчев и го кани на коктейл в чест на предстоящото събитие в хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив. Сред дипломатите, конгресмените и висшите военни от американските Военновъздушни сили са сестрата на Дейвид Кингсли и съпругът й.

Преди коктейла родствениците на Кингсли и малка група  американци идват в Сухозем да видят мемориала.

Когато застана пред паметника, сестрата на Кингсли  го погледна за няколко секунди, може би минута, после с неистов вик се хвърли върху крилото на самолета, вграден в паметника,  дълго оплаква своя загинал брат, спомня си кметския наместник. После, развълнувана, жената му  казала: „Това, което вие направихте за брат ми, за мен и за американския народ, никога няма да го забравя“.

Оттогава всяка година на 23 юни в Сухозем идват български и американски военни летци, които почитат паметта на загиналите - и на лейтенант  Кингсли,  и на седемте жители на Сухозем от рода Дуралийски. Мемориалът се почита от военни летци на Щатите, почит тук са отдавали и трима американски посланици в България. 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?