49

Адът в Карлово: Порой от небето, пръст от Балкана и тонове боклуци ОБЗОР

Карлово поде мощна офанзива за почистване на пострадалия от наводнението район около дерето Меден дол. Часове след невиждания порой граждани започнаха да се самоорганизират и да чистят улиците пред домовете и жилищните блокове. Божидарка Дакова събра живеещите в блока до Желязков мост и с чували и ръкавици, предоставени от общината, започнаха да разчистват района.

Днес около 7.00 часа сутринта общината беше организирала своя ресурс от работници и техника и бе наела фирми да чистят огромното количество боклуци, тиня и пясък, довлечени от ромската махала в Карлово. На помощ се притече и кметът на София Йорданка Фандъкова, която изпрати техника и екип от работници с опит в разчистването след бедствие.

 Изпълняващият длъжността кмет на общината Антон Минев /вдясно/  обяви частично бедствено положение за града. През последните години Карлово претърпя поредица от наводнения, причинени от летни порои, това обаче е ненадминато по мащаба на щетите. Според гражданите причината за това е непочистеното дере Меден дол, в което ромският квартал около него постоянно засипва с всевъзможни битови отпадъци. Тези отпадъци, които са извънредно голямо количество, задръстиха дерето, излязоха от коритото и застлаха целия огромен район от града.

Поройните води от Балкана повредиха  улица „Балканска” и други части на града, които се намират близо до планината. Отнесени са части от асфалтовата настилка. Без вода заради скъсан водопровод останаха четирите 11-етажни жилищни блока на бул. „Освобождение”.

Голямо количество вода се изля в детския отдел на библиотеката, причината бе недовършения ремонт по проект при смяна на дограмата. Вчера библиотекарките вместо да раздават книги изгребваха водата с кофи и парцали.

Две комисии от община Карлово описват щетите – едната обхожда наводнените къщи, другата оценява пораженията по инфраструктурата – разбитите улици, скъсан водопровод и подпорна стена са само част от пораженията.

Дават по 375 лева помощ на пострадалите от наводненията в Карлово 

Агенцията за социално подпомагане  оказва пълно съдействие при подаване на заявления за еднократна помощ, отпускана по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за посрещане на инцидентно възникнали жизненоважни потребности. Размерът на еднократната помощ е 375 лева за закупуване на храна и вещи от първа необходимост. 

От тази сутрин служители от дирекция “Социално подпомагане” – Карлово се присъединиха към екипа на Кризисния щаб. Те участват в оглеждането на щетите в пострадалите от пороя райони и оказват подкрепа на пострадалите семейства. Около 20 са наводнените къщи, над една трета от тях са тези, които отговарят на условията и се очаква да получат социалната помощ.

 

Дора Любенова: Разплаках се, когато водата и тинята нахлуха вкъщи

Пороят дойде изведнъж около 16.00 часа. Минути по-късно водата, примесена с кал  и тиня, започна да изпълва домът ни. Водата бучеше,  прииждаше от три места – от канала,  от улицата и от небето.Тя  влезе в двора, в стаите на приземния етаж, боклуците, които плуваха в нея задръстваха всичко. Разплаках се ужас. Това разказа пред „Марица” Дора Любенова.

Тя открила бързо в сайта на общината посочен телефон, с който гражданите да се  свързват при бедствия и поискала помощ. Изпратили и пожарни, които да източат водата от двора. Но приземните стаи, външната тоалетна, която единствена, и дворът са застлани с дебел слой  кал  и тиня до колене. Вчера сутринта собствениците на къщата – семейството на Дора и на сестра и Пенка, продължаваха да изгребват тинята ида я изнасят в канала до тях.

Айфер Бозева остана без баничарница, Георги Петров без магазин

Кал, тиня и боклуци разрушиха баничарница и магазин за зеленчуци. Стихията остави без поминък Айфер Бозева. Над пет кубика боклуци, примесени с пясък влязоха за броени минути в баничарницата и.

Няма и следа от стъклата в предната част на обекта, но пък малкото помещение  е засипано  с повече от метър инертна маса. В нея са миксера, фурната, брашното, тавите, рафтовете. Вчера жената и нейни близки се отиваха да изгребат донесеното от стихията.

Оставам без хляб, изплака Айфер. От десет години развивам тази баничарница сама, оставам без препитание. Не съм застраховала обекта, не мога нито да направя ремонт, нито да купя ново оборудване, каза тя.

В същата ситуация е магазинът за плодове и зеленчуци, който е в съседство с баничарницата. Мощната вълна от пясък и битови отпадъци е разбила стъклената стена, отнесла е входната врата и е се завъртяла в магазина. Тя е отнесла парите от касовия апарат, телефоните на тримата мъже, които са били там – собственика и двама служители. После отнесла кафе автомата пред магазина, но оставила кубици тиня и боклуци вътре в помещенията.

 

Мъжете са били в невъзможност да реагират, останали без телефони и без изход, те успели да се доберат до буса пред магазина и да се опитат да се спасят в него. Когато след час пристигнала пожарната , огнеборците успели да ги извадят от буса. Днес край двата обекта бе собственикът Станимир Станчев, който помагаше в организацията по разчистването, а затрупания с боклуци автомобил стоеше здраво закотвен на улицата. Хората започнаха за чистят калната маса смесена с отпадъци, за да го преместят.

 

Местят матурите на ПГ „Христо Смирненски” в друго училище

Учениците от Професионална гимназия „Христо Смирненски” ще се явят на матури в четвъртък и петък в друго училище, тъй като не е възможното тяхното да ги приеме.

Цялата сграда е обиколена от смес от отпадъци, пясък, тиня  и кал. Наводнени са кабинети, под вода е нова учебно-техническа лаборатория, създадена по проект на МОН на стойност 100 хиляди лева. Тази сутрин учители, ученици, приятели на гимназията се включиха в разчистването на района, за да правят сградата достъпна.

 

Меден дол, язвата, която порази Карлово

Дерето Меден дол изригна  като ужасна язва след мощния порой  миналия ден. Районът от местността Бешбунар и на изток от дерето се обитава основно от роми. Ежедневно, ежечасно, през цялата година,  те пълнят дерето с всевъзможни битови отпадъци – газови бутилки, дюшеци, мебели, парцали, както и с по-дребни боклуци. Те представляват огромна маса със стотици кубици и десетки тонове. Точно тези отпадъци причиниха голямата част от пораженията върху инфраструктурата и наводненията на частните домове, търговските обекти и  училището.

Това е основната причина, посочиха десетки граждани, които се заеха с разчистването редом с работниците на общината. Меден дол се чисти периодично от общината. Това обикновено става на около две години. При една от последните акции на общината от там само за ден бяха извадени осем тона битови отпадъци. 

Днес заедно с тях реката донесе и десетки тонове пясък. Само от Желязков мост първият курс на камиона, нает от общината, извози около 7 кубика пясък, които се равняват на 11 тона инертна маса.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Карловец

Карловец

23.08.2022 | 16:49

Чавекът,който преди години докара в Карлово софииския боклук,а сега не почиства ромското дере,и предизвика щети за милиони,ще отговаря ли пред някой,или ще получи пари по линия на бедствия и аварии,и ...пак ще си напълни джоба.

Отговори
9 1
Юлия

Юлия

23.08.2022 | 16:47

И аз им съчувствам, но като чуя дере си представям и друга картина.

Отговори
4 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

23.08.2022 | 14:52

ХОРА ИСТИНСКИ ВИ СЪЧУСТВАМ бъдете С И Л Н И С П Л О Т Е Н И и ЧОВЕЦИ

Отговори
4 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?