49
Следвайте ни

61-ва Стрямска бригада със забележителни учения през годината

МиГ 29 от авиобаза Граф Игнатиево поздрави военнослужещите по случай празника на най-голямото и елитно формирование във Въоръжените сили на България

viber icon

Приносът на 61-ва Стрямска бригада през тази година в ученията „Балкански страж“, което бе  командно-щабното учение за сертифициране на  щаба на бригадата и в  учението „Балкан 21“ бе забележителен, заяви заместник-началникът на отбраната ген. Димитър Илиев в Карлово на празника на формированието. 61-ва Стрямска бригада е основно формирование във Въоръжените сили на Република България, на което се разчита за опазване на териториалната цялост и суверенитет , както и за приноса ни за колективната отбрана на НАТО. 61-ва Стрямска бригада бе създадена с тази цел, в нея бяха инвестирани материални средства и хора, и  тази инвестиция вече се отплаща, подчерта заместник-началникът на отбраната.

61-ва Стрямска бригада в Карлово чества своя празник, на 2 октомври се навършват 29 години от нейното създаване. По този случай в поделението в Карлово се състоя церемония, на която присъстваха заместник-началникът на отбраната ген. Димитър Илиев, кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, бившите командири на 61-ва Стрямска бригада ген. Йордан Йорданов, ген. Галимир Пехливанов, ген. Кольо Милев, бивши военнослужещи,   председателят на Общинския съвет в Карлово Доньо Тодоров, ръководители на предприятия и институции в града.

Специален поздрав към военнослужещите от 61-ва Стямска бригада отправи авиозаба Граф Игнатиево, в продължение на няколко минути МиГ 29 направи демонстрация над строените на плаца офицери и войници. Поздравът бе посрещнат и изпратен с аплодисменти.

Водосвет за здравето и благоденствието на военнослужещите отслужи архиерейският наместник на Карловската духовна околия Негово благоговенство отец Марко Тодоров.

61-ва Стрямска бригада е наследник на най-славните военни формирования в Българската армия още от 1904 година, когато в Карлово се създава военен гарнизон, до наши дни, припомни в празничното си слово командирът на  бригадата бригаден генерал Деян Дешков. Стремци наследяват  известните в историята 28-ми и 21-първи полк, първото химическо училище, внушителната 11-та танкова бригада,  23-шипченски полк.

61-ва бригадата е създадена през 1996 г., а през 1998 г. получава  името Стрямска и бойното си знаме. От този момент 29 години 61-ва бригада гради гарнизоните в Карлово и Казанлък, и със своята подготовка всеки войник и офицер изграждат  61-ва Стрямска бригада като еталон, пример и стандарт. В изпълнението на  задачите бригадата  оставя своя отпечатък  в Българската армия, припомни бриг. Ген. Деян Дешков.

Поздрав към военнослужещите отправи и кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Не случайно преди 117 години княз Фердинанд решава, че в Карлово трябва да бъде един от военните гарнизони на България. Тук винаги е бил в най-чистата си форма българският дух, подчерта Кабаиванов.  Този дух живее и сега. И въпреки глобализма и опитите да бъде отречена националната държава, ние все повече разбираме, че в този свят на кризи, е необходимо да имаме силна и боеспособна армия, силно гражданско общество, силна държава, каза още Кабаиванов.

От началото на новата седмица формирования на 61-ва Стрямска бригада започват поредното учение, то е на полигона „Корен“ и  е основното мероприятие и последното планирано  в такъв мащаб за тази година.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Биткойнър

Биткойнър

01.10.2021 | 20:36

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 1
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

01.10.2021 | 19:23

България и армия.Голям смях.Да,имаше такава,но това беше много отдавна.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?