2374

61-ва Стрямска бригада чества 30-годишен юбилей

Ако не беше своевременната реакцията на командира на бригадата бригаден генерал Деян Дешков по време на наводненията, щеше да има загинали хора, заяви адмирал Емил Евтимов

С церемония на площад „20 юли” в Карлово и тържествен марш  личният състав , гости, ветерани от Българската армия и граждани  честваха 30 години от създаването на 61-ва Стрямска бригада. Проявата се превърна в празник както за военнослужещите от най-голямото  и елитно съединение в Сухопътни войски и в Българската армия, а също и в празник на Карлово и Казанлък - двата гранизона, в които е базирана бригадата.

Честването на юбилея на площад „20 юли” в Карлово  събра всички командири на 61-ва Стрямска бригада от развръщането и базирането и в Карлово и през 1992 г. до наши дни.  Да поздравят военнослужещите и  командването на бригадата бяха началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов, командирът на Сухопътни войски  ген. Михаил Попов, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, областният управител Ангел Стоев, десетки ръководители на институции от региона, които си партнират с 61-ва Стрямска бригада.

В приветствието си към военнослужещите и гостите командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Деян Дешков отбеляза, че стремци са наследници на славни полкове и военни формирования, действали от първите години след Освобождението на България през 1878 г. до  наши дни. Тук са командирите на бригадата от нейното създаване до сега, отбеляза  бр. ген. Дешков и допълни, че всеки един от тях заедно с личния състав, има принос  бригадата да е сила и боеспособна. 30 години пот в ученията, 30 години в помощ на населението, 30 години в готовност да защитим териториалната цялост  и народа си. 30 години, платени и с живота на наши колеги. Това сме ние днес. Пред нас стои по-тежката задача да запазим това име и да държим знамето високо. Няма бивши от 61-ва. Веднъж в 61-ва, завинаги  си част от 61-ва, подчерта командирът на най-голямото съединение в Българската армия. 

Днес искам да изкажа изключителна благодарност на всички достойни български мъже, генерали и  офицери, които бяха командири на 61-ва Стрямска бригада през изминалите 30 години и на ген. Дешков и неговия екип, които показаха как българското офицерство достойно пази традициите на Българската армия, развива ги  и държи високо знамето на 61-ва Стрямска бригада, заяви в приветствието си кметът на Карлово  Емил Кабаиванов.

 Българският народ очаква от своята армия, от българския военнослужещ да обича родината и да и служи безрезервно. Тази обич и тази служба намират пракитчески израз във вашите действия, заяви областния упавител Ангел Стоев, който също приветства командването на бригадата и личния състав. Ние не се съмняваме в уменията и възможности ви  за действие във военно време, но се надяваме  никога да не се налага да ги използвате. Ние видяхме през последния месец как вие се отзовахте  и как действахте в условия на кризи, тогава, когато се налагаше да бъдат спасявани хора по време на страшното наводнение в карловките села,  и да се извършват възстановителни дейности. За това ние дълбоко ви благодарим”, подчерта областният управител.

 

В този празничен ден трябва да отбележим, че 61-ва Стрямска бригада се утвърди като едно от най-емблематичните формирования в Сухопътните войски и в Българската армия със значим принос в националната сигурност на страната, отбеляза Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов. Като казвам националната сигурност, веднага се връщаме към събитията от последните седмици, когато  военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада бяха на първа линия в спасяването на хората по време на бедствието в наводнените села. Ако не беше своевременната реакцията на командването на бригадата, на  командира на бригадата бригаден генерал Деян Дешков, ако не беше чудесната координация и взаимодействие с кметствата и областната власт, щеше да има загинали хора, заяви началникът на отбраната.

Фактът, че военнослужещите от 61-ва Стрямска бригада бяха  светкавично в селата Богдан, Каравелово и Слатина, но най-вече в Богдан, осуети човешки трагедии, отбеляза адмирал Емил Евтимов.

По случай юбилея със заповеди на министъра на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на 61-ва Стрямска бригада бяха наградени военнослужещи.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?