71

5 месеца след потопа: Обявиха бедствено положение в Богдан и Каравелово

Уведомен е областният управител на Пловдив, разчистват с техника речните корита на двете села 

Кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов обяви частично бедствено положение за селата Богдан и Каравелово. Това съобщи градоначалникът, цитиран от БТА. То влиза в сила днес и ще продължи седем дни.


Причината е, че през последните две седмици нивото на водата в реките, които преминават през селата, се е повишило. Повишено е и нивото на наносите, които водата носи, допълни Кабаиванов, пише dnes.dir.bg.

Вчера комисия е проверила нивото на реките, а днес на съвещание на Кризисния щаб е взето решението за частичното бедствено положение, което се обявява превантивно, при опасност от бедствие, уточни кметът.

Уведомен е областният управител на Пловдив. Утре ще влезе техника в речните корита в двете села и ще продължи разчистването. Коритата са с 2,5 метра дълбочина и широчина между 8-9 метра, а в момента в Богдан на 60 см всичко е запълнено, коментира Кабаиванов.

По думите му, ако има нужда бедственото положение ще бъде удължено, следи се нивото на водата в село Слатина.

Хората се притесняват, особено в района на ул. "Еделвайс", която пострада най-много по време на наводненията през септември миналата година, коментира кметът на Каравелово Славка Червенкова.

На тази улица от 12 семейства се е върнало само едно.

Временният мост се посипва всяка сутрин и вечер със сол, другата седмица очакваме да бъде възстановено от фирмата осветлението по пострадалите девет улици в селото, разказа кметът.

На 2 септември м.г., след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където бе обявено бедствено положение. Засегнати бяха стотици къщи, разрушена бе инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включиха в разчистването на селата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Важното

Важното

26.01.2023 | 18:11

Е, да пращаме парички на Усралайна !

Отговори
1 0
Димитър

Димитър

26.01.2023 | 14:17

От 33години цялата държава България е в бедствено положение

Отговори
15 0
333

333

26.01.2023 | 16:46

Важното е че демокрацията победи, гласувайте пак за евроатлантиците

Отговори
2 0
Оставка

Оставка

26.01.2023 | 14:05

Какви са тия некадърни управници че пак се почва същия филм

Отговори
12 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?