Следвайте ни

200 деца в Розино остават без ваксини и помощи

viber icon

Двеста деца от Розино, основно от ромски семейства, остават без ваксини в кризата с коронавируса, а това ще лиши от социални помощи техните семейства. За това алармира кметът на най-голямото село в Подбалкана Али Кючук. Причината е, че от началото на годината над 2000 души от Розино останаха без личен лекар и няма кой да се грижи за здравето и на децата, и на възрастните.

Семействата получават социални помощи само срещу представени бележки за поставена ваксина на децата и за посещение на училище, обясни Али Кючук. Парите са важни за ромите от селото, които поради мерките срещу разпространението на коронавируса са без работа и без доходи.

През този месец на извънредно положение хората ще получат детски надбавки и без бележки, но какво ще стане после, не се знае, тревожи се кметът.

В същото време тези над двеста деца, както и над 1000 души от Розино, все още са без личен лекар. Едва 500-600 души успяха да се запишат при общопрактикуващи лекари в Сопот и Карлово. Но вероятно поради големия брой пациенти, които имат, джипитата отказват да записват хората от Розино, алармира Али Кючук.

За втори път поставям този въпрос, защо-то Розино е голямо населено място, основно с ромско население, каза още кметът. Той вече е подал сигнал в РЗИ и очаква по-активно съдействие общопрактикуващ лекар да бъде насочен към селото.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тодорова

07.04.2020 | 15:37

Виждам, че г-н кмета ви е запознал, с проблема на селото, но в това село няма само хора от ромски произход. Защо не ви запозна и с това че затвориха болницата в Сопот, където много хора от селото се лекуват,или него го интересува само римския контингент. Ние също останахме без лекари.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?