Следвайте ни

Карловец на 20 със съмнения за COVID-19, върнал се от Англия

viber icon

Втори пациент със съмнения за коронавирус  е настанен днес в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово. Той е 20-годишен младеж от карловския квартал „Сушица“ и се е върнал на 12 март от Англия. От тогава спазвал домашна карантина.

Днес обаче момчето  е потърсило лекарска помощ. 

Това съобщи председателят на Общинския кризисен щаб в Карлово д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово в специално изявление.

Направената снимка на белите дробове не е установила пневмония. Резултатите от взетата проба за COVID-19 ще бъдат известни на 25 март /сряда/. Пациентът е приет в Инфекциозно отделение с превантивна цел, тъй като идва от рискова държава. В момента РЗИ Пловдив и РУ МВР Карлово правят обследване за контактни с пациента лица. Ако такива бъдат установени, ще им бъде наложено стриктно спазване на домашната карантина.

Общинският кризисен щаб работи денонощно, събира и анализира информация за епидемичната обстановка във всички населени места. Към 16:30 ч. на 23.03.2020 г. под домашна карантина са поставени 147 лица от община Карлово

Четири екипа от общината извършват ежедневно четирикратна дезинфекция на обществените места в Карлово

Със заповед на кмета на общината, са задължени управителите на банкови клонове и собствениците на вендинг машини и кафеавтомати, да представят в общинска администрация ежедневни протоколи за извършена минимум 4 пъти на ден дезинфекция на стопанисваните от тях обекти, разположени на територията на община Карлово.

Общопрактикуващите лекари в община Карлово работят при нормален режим

 МБАЛ „Д-р Киро Попов” ЕООД е обезпечена с необходимите предпазни средства – маски, ръкавици, шлемове и предпазно облекло - за лекарите, медицинските сестри и санитарите.

Кметът на Карлово благодаряи на всички, работещи в системата на здравеопазването в община Карлово, на РУ МВР Карлово и на служителите от общинската администрация за техния денонощен труд.

Кабаиванов апелира всички, завърнали се от чужбина, да спазват 14-дневния карантинен период, за да запазят себе си, своите близки и съграждани.

Ако забележат нарушаване на мерките за неразпространение на COVID-19, приети от правителството и препотвърдени със заповеди на кмета на община Карлово, сигнализирайте на тел. 0335/ 99-200, 0335/ 54-555 и 0896/ 68-67-04!

Използвайте банкомати, вендинг машини и кафе автомати с ръкавици или през дезинфектиращи кърпички

 Самотно живеещите и трудноподвижни хора да се свържат с оперативните дежурни в община Карлово, тел. 0335/ 54-555 и 0896/ 68-67-04, за съдействие при закупуването на храна и медикаменти.

Д-р Емил Кабаиванов призова всички да спазват противоепидемичните мерки и социалната изолация, за да бъде спряно разпространението на епидемията и да се върнем по-скоро към нормалния ритъм на живот.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?