Следвайте ни

Карловец на 20 със съмнения за COVID-19, върнал се от Англия

viber icon

Втори пациент със съмнения за коронавирус  е настанен днес в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово. Той е 20-годишен младеж от карловския квартал „Сушица“ и се е върнал на 12 март от Англия. От тогава спазвал домашна карантина.

Днес обаче момчето  е потърсило лекарска помощ. 

Това съобщи председателят на Общинския кризисен щаб в Карлово д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово в специално изявление.

Направената снимка на белите дробове не е установила пневмония. Резултатите от взетата проба за COVID-19 ще бъдат известни на 25 март /сряда/. Пациентът е приет в Инфекциозно отделение с превантивна цел, тъй като идва от рискова държава. В момента РЗИ Пловдив и РУ МВР Карлово правят обследване за контактни с пациента лица. Ако такива бъдат установени, ще им бъде наложено стриктно спазване на домашната карантина.

Общинският кризисен щаб работи денонощно, събира и анализира информация за епидемичната обстановка във всички населени места. Към 16:30 ч. на 23.03.2020 г. под домашна карантина са поставени 147 лица от община Карлово

Четири екипа от общината извършват ежедневно четирикратна дезинфекция на обществените места в Карлово

Със заповед на кмета на общината, са задължени управителите на банкови клонове и собствениците на вендинг машини и кафеавтомати, да представят в общинска администрация ежедневни протоколи за извършена минимум 4 пъти на ден дезинфекция на стопанисваните от тях обекти, разположени на територията на община Карлово.

Общопрактикуващите лекари в община Карлово работят при нормален режим

 МБАЛ „Д-р Киро Попов” ЕООД е обезпечена с необходимите предпазни средства – маски, ръкавици, шлемове и предпазно облекло - за лекарите, медицинските сестри и санитарите.

Кметът на Карлово благодаряи на всички, работещи в системата на здравеопазването в община Карлово, на РУ МВР Карлово и на служителите от общинската администрация за техния денонощен труд.

Кабаиванов апелира всички, завърнали се от чужбина, да спазват 14-дневния карантинен период, за да запазят себе си, своите близки и съграждани.

Ако забележат нарушаване на мерките за неразпространение на COVID-19, приети от правителството и препотвърдени със заповеди на кмета на община Карлово, сигнализирайте на тел. 0335/ 99-200, 0335/ 54-555 и 0896/ 68-67-04!

Използвайте банкомати, вендинг машини и кафе автомати с ръкавици или през дезинфектиращи кърпички

 Самотно живеещите и трудноподвижни хора да се свържат с оперативните дежурни в община Карлово, тел. 0335/ 54-555 и 0896/ 68-67-04, за съдействие при закупуването на храна и медикаменти.

Д-р Емил Кабаиванов призова всички да спазват противоепидемичните мерки и социалната изолация, за да бъде спряно разпространението на епидемията и да се върнем по-скоро към нормалния ритъм на живот.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?