46

17-годишна Царица на розите повежда шествие към Карлово

17-годишна Царица на розите ще приветства в събота, 28 май, жителите и гостите на Розовата долина от Калофер до Клисура. Миглена Мандраджиева ще получи короната от нейната предшественичка Елена Данова  в розовите градини край Карлово. После ще поведе шествие и към площада  на града. Там тя ще отправи своя благослов към розопроизводителите, към жителите на Карлово и Подбалкана и към туристите, дошли да се полюбуват на красивото цвете с най-хубавия аромат  на земята. Със своето приветствие  Царицата на розите  ще обяви началото  на Празника на розите – едно най-красивите събития под Балкана.

Проявите, посветени на маслодайната роза започнаха още преди седмица. Първата от тях бе конкурсът-спектакъл за избор на Царица на розите. Ден по-късно в Карлово заприиждаха туристически групи от Европа.  Снощи голям рок концерт разтърси Карлово. Вчера и днес  отвориха малки работилнички и базар „Алея на розата“.

Кулминацията е утре.  Стотици хора от региона и страната, както и туристи от Белгия, Франция, Нидерландия и Канада пристигат, за да наблюдават ритуалите, посвени на маслодайната роза и красотата на розовите градини.

Те ще бъдат пресъздадени и край уханните храсти в розовите масиви,  и на площада.  Около 11.00 часа фолклорният танцов ансамбъл „Розова долина“ и формация от побратимения град Твърдица в Молдова ще представят танцов спектакъл, посветен на маслодайната роза.

От 13.00 до 17.00 часа  на площад „20 юли“ ще  продължат да действат мобилни работилници за приложно изкуство, за народни  и латино танци, ще има малки фотоизложби.

В същото време до 14.00 часа в Етнографския комплекс „Старинно Карлово“ и в Историческия музей ще има демонстрации на добиване на розово масло по старинна технология. 

Вечерта от 20.00 часа на площада започва забавна програма – концерт на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска бригада, концерт на  Петя Буюклиева и още музикални звезди.

Честването на маслодайната роза ще завърши с концерт на барокова музика. Проявата е в неделя, 29 май, във Военния клуб, началото е 17.00 часа. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?