3906

151 години от гибелта на Васил Левски: Росен Желязков със слово в Карлово

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва във възпоминателната церемония  по случай 151 години от гибелта на Апостола на 18 февруари в Карлово. Проявата е кулминацията на честванията в памет на  Васил Левски и събира хиляди граждани от Карлово, региона и страната. Да почетат паметта на Апостола в Карлово идват и десетки официални гости – политици, историци, изследователи на делото на героя.

Карлово почита 151 години от гибелта на своя най-велик син Васил Левски с поредица от прояви на ученици, спортни състезания, изложби, литературни конкурси. Те започнаха в началото на седмицата, а кулминацията е на 18 и 19 февруари. 

На 18 февруари от 18.00 часа на площад „Васил Левски“ започва възпоминателна церемония по повод 151 години от гибелта на Апостола. Тя ще бъде открита от на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, той ще произнесе слово за Апостола. Слово за Васил Левски ще произнесе и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

След това от 19.00 часа на сцената на читалището в Карлово ще бъде представен спектакълът „Моят Левски“. Той е подготвен от ученици от едноименното училище в Карлово. 

На 19 февруари от 9.00 часа в църквата „Света Богородица“, където Весил Левски е ръкоположен за йеродякон,  ще започне архиерейска света литургия.

От 11.00 часа на площад „Васил Левски“ ще започне възпоминателен митинг, след приключването му ръководството на общината, гостите и гражданите ще се отправят към родната къща на Апостола. Шествието до там е поклонът на карловци в родната къща на най-свидния си син.

Традицията от няколко години е в Националния музей „Васил Левски“ Карловският комитет „Васил Левски“  по предложение на едноименното средно училище да връчва награда на ученик с най-висок успех и изявено участие в обществени прояви.

През тази седмица в Общинската художествена галерия е подредена изложба от ученически рисунки, посветени на Апостола. В Историческия музей  са представени документи за Васил Левски от архива на неговия родственик Стефан Караиванов. А в Националния музей „Васил Левски“ ще бъде открита изложбата „И в студ, и в мраз“ на художника Дечко Тодоров.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?