Следвайте ни

10 хиляди подписа спират разрешителното за добив на злато в Сърнена Средна гора

viber icon

Писмо с над 10 000 подписа срещу добива на злато и полезни изкопаеми в местността „Свети Никола“ на територията на пет общини внесе Националната гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“ в Министерството на енергетиката. Миналия ден председателят на инициативата и кмет на община Брезово Христо Енков, заедно с членове на Инициативния комитет се срещна с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Христо Енков

Както „Марица“ по-рано писа с решение №524 от 13 декември 2019 година Министерството на енергетиката разреши на компанията „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ да извърши търсене и проучване на злато и други метални полезни изкопаеми – подземни богатства на България в местността „Свети Никола“, която обхваща територия 155 кв. километра в пет общини – Брезово, Павел Баня, Стара Загора, Братя Даскалови и Казанлък. Разрешителното предизвика широко недоволство и реакции от страна на жителите на засегнатите общини и от цялата страна. В резултат на това се създаде Национална гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“, която в рамките на няколко дни събра над 10 000 подписа срещу разрешителното, дадено от Министерството на енергетиката.

На срещата, която проведохме в Министерството на енергетиката получихме уверението на министър Теменужка Петкова, че документът за отмяна на решението за разрешително за прочуване и търсене на метални полезни изкопаеми в местността „Свети Никола“ се подготвя и всеки момент ще стане факт, съобщи пред „Марица“ Христо Енков.

Националната гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“ и всички подкрепили инициативата граждани очакваме това да случи, съобразно полученото на срещата уверение от министъра на енергетиката, заяви още Христо Енков.

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?