Следвайте ни

Земеделци палят 8 от 10 пожара в Хасковско 

viber icon

8 от всеки 10 пожара на територията на област Хасково възникват при  обработката на пасища. Това заяви на работна среща на Областния щаб за защита при бедствия, директорът на РДПБЗН- Хасково ком. Николай Вълчев. Срещата бе свикана от областния управител инж. Минко Ангелов.

Комисар Вълчев каза, че забраната на областния управител за  обработката на пасища след 11:00 ч. в периода от 22.07.2021 г. до 15.11.2021 г., вече е дала резултат и в рамките на две седмици, откакто е влязла в сила, не е регистриран пожар на територията на региона, възникнал по този начин. 

Губернаторът запозна представителите на компетентните институции със заповедта на министъра на земеделието, храните и горите Христо Бозуков, която забранява косене на тревата, машинно почистване (мулчиране), включително и почистването на храстите през периода от 5.08.2021 г. до 20.08.2021 г.

Оказва се, че земеделските стопани не спазват срока и почистват пасищата в разгара на пожароопасния сезон, когато стартират проверките на експертите от ДФЗ, а трябва да го правят преди подаването на заявленията за европейско финансиране. Това обясниха от Областната дирекция „Земеделие“ и ДФЗ. Ако земеделците спазват сроковете, ще се избегне обработката на пасища в най- горещите месеци, когато е най-висок рискът от пожари. Порочната практика на палене на стърнищата вече приключи, откакто се налагат санкции, каза още Тодор Тодоров, директор на ДФЗ. 

От ОДМВР- Хасково са предупредили водачите на трактори да бъдат особено внимателни в пожароопасния сезон още преди месец. Заедно с пожарникарите от днес се извършват проверки  по екопътеки и места на открито, където се събират групи, дали спазват необходимите превантивни мерки срещу възникването на пожари.

Ловният сезон започва от средата на август и ловците вече са преминали инструктаж, каза председателят на УС на СЛРБ-Хасково Желязко Живаков. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?